تا حالا فکرش را میکردید که با کیوی بشود ترشی درست کرد؟ یک ترشی متفاوت، خوشرنگ و لعاب و با طعمی بینظیر که هر ذائقهای را مجذوب خودش میکند. ترشی کیوی نه تنها یک چاشنی خوشمزه است، بلکه به خاطر خواص کیوی، سرشار از ویتامینها و آنتیاکسیدانها هم هست. تصورش را بکنید، در یک روز سرد زمستانی، یک بشقاب آش رشتهی داغ با یک پیاله ترشی کیوی ملس... به به! اگر از طعمهای تکراری ترشی خسته شدهاید و دنبال یک تجربه جدید و هیجانانگیز هستید، ترشی کیوی دقیقا همان چیزی است که دنبالش میگردید. این ترشی با طعم خاص و عطر دلپذیرش، میتواند مهمان ثابت سفرههای شما شود و هر کسی را که آن را امتحان کند، شگفتزده کند. فرقی نمیکند یک آشپز حرفهای باشید یا یک فرد مبتدی، تهیه این ترشی بسیار آسان است و نیاز به هیچ مهارت خاصی ندارد. باورتان نمیشود که با کمترین مواد اولیه و در کوتاهترین زمان، میتوانید یک ترشی بینظیر و منحصربهفرد درست کنید؟ این ترشی نه تنها خوشمزه است، بلکه ظاهر بسیار زیبایی هم دارد و میتواند سفرههای شما را زیباتر کند. پس معطل نکنید و همین حالا دست به کار شوید! در این مقاله، شما را با طرز تهیه این ترشی جادویی آشنا خواهیم کرد. با ما همراه باشید تا قدم به قدم، تمام مراحل تهیه ترشی کیوی را یاد بگیرید و یک ترشی خوشمزه و متفاوت برای خودتان و عزیزانتان درست کنید.
نکته: این دستور پخت برای تهیه ترشی کیوی با حجم تقریبی 1.5 لیتر مناسب است. پیمانهها به صورت استاندارد آشپزی (پیمانه قنادی یا لیوان دستهدار فرانسوی) و قاشقها به صورت استاندارد غذاخوری در نظر گرفته شدهاند. در صورت استفاده از کیوی سفتتر، میتوانید مقدار شکر را کمی افزایش دهید. میزان تندی فلفل نیز بسته به ذائقه قابل تنظیم است.
نام ماده | مقدار |
---|---|
کیوی سفت و رسیده | 1 کیلوگرم |
سرکه سفید (5% اسیدیته) | 2 پیمانه (480 میلیلیتر) |
شکر | 1 پیمانه (200 گرم) |
نمک | 2 قاشق چایخوری (10 گرم) |
فلفل سبز تند (یا فلفل قرمز خشک) | 2-3 عدد (بسته به تندی) |
سیر | 4 حبه |
تخم گشنیز | 1 قاشق غذاخوری (8 گرم) |
زردچوبه | 1 قاشق چایخوری (3 گرم) |
آب | 1/2 پیمانه (120 میلیلیتر) - در صورت نیاز |
ترشی کیوی، چاشنی خوشمزه و پرطرفدار، نه تنها طعم بینظیری به سفرههای شما میبخشد، بلکه میتواند منبع خوبی از مواد مغذی نیز باشد. اما بیایید دقیقتر بررسی کنیم که یک شیشه ترشی کیوی خانگی (با حجم تقریبی 1.5 لیتر و بر اساس دستور ارائه شده) چه میزان کالری و مواد مغذی دارد: **کالری تقریبی در کل ترشی:** با توجه به مواد اولیه، کالری کل ترشی کیوی حدوداً بین 800 تا 1000 کالری تخمین زده میشود. این تخمین بر اساس کالری موجود در کیوی (حدود 500 کالری برای 1 کیلوگرم)، شکر (800 کالری برای 200 گرم)، و مقادیر ناچیز کالری موجود در سایر مواد (سرکه، سیر، ادویهها) محاسبه شده است. لازم به ذکر است که این مقدار تقریبی است و بسته به شیرینی کیوی و میزان استفاده از شکر میتواند کمی متفاوت باشد. **کالری در هر وعده (حدود 1 قاشق غذاخوری):** با فرض اینکه از این ترشی در وعدههای کوچک (حدود 1 قاشق غذاخوری) استفاده شود، هر وعده تقریباً حاوی 10 تا 15 کالری خواهد بود. این مقدار کالری ناچیز است و تاثیر چندانی بر کالری دریافتی روزانه شما نخواهد داشت. **ارزش غذایی ترشی کیوی:** * **ویتامین C:** کیوی سرشار از ویتامین C است که یک آنتیاکسیدان قوی بوده و به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند. اگرچه مقداری از ویتامین C در فرآیند تهیه ترشی از بین میرود، اما همچنان مقدار قابل توجهی در ترشی باقی میماند. * **فیبر:** کیوی حاوی فیبر است که برای سلامت دستگاه گوارش مفید است و به تنظیم قند خون کمک میکند. ترشی کیوی میتواند به تامین بخشی از فیبر مورد نیاز روزانه شما کمک کند. * **آنتیاکسیدانها:** علاوه بر ویتامین C، کیوی حاوی سایر آنتیاکسیدانها مانند پلیفنولها است که از بدن در برابر آسیبهای سلولی محافظت میکنند. * **مواد معدنی:** کیوی حاوی مواد معدنی مانند پتاسیم و منیزیم است که برای سلامت قلب و عروق و عملکرد عضلات ضروری هستند. اما مقدار مواد معدنی در ترشی نسبت به میوه تازه کمتر است. * **سایر مواد مغذی:** سیر، زردچوبه و تخم گشنیز موجود در ترشی نیز دارای خواص آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی هستند و به سلامت بدن کمک میکنند. **نکات مهم:** * **شکر:** به دلیل وجود شکر در این ترشی، افراد مبتلا به دیابت باید در مصرف آن احتیاط کنند. * **نمک:** میزان نمک ترشی نیز باید برای افرادی که فشار خون بالا دارند کنترل شود. * **اسیدیته:** به دلیل وجود سرکه، افرادی که مشکلات گوارشی دارند باید در مصرف این ترشی احتیاط کنند. **نتیجهگیری:** ترشی کیوی میتواند یک چاشنی خوشمزه و سالم باشد، به شرطی که در حد اعتدال مصرف شود. این ترشی منبع خوبی از ویتامین C، فیبر و آنتیاکسیدانها است. اما به دلیل وجود شکر و نمک، افراد مبتلا به دیابت و فشار خون بالا باید در مصرف آن احتیاط کنند. با مصرف متعادل ترشی کیوی، میتوانید از طعم لذیذ و خواص مفید آن بهرهمند شوید!
برای شروع، کیویهای سفت و رسیدهتون رو به خوبی بشویید و پوستشون رو با دقت بگیرید. دقت کنید که هیچ لک یا زدگی روی کیویها نباشه. سیرها رو پوست بگیرید و فلفلهای سبز تند (یا قرمز خشک) رو هم آماده کنید. تخم گشنیز و زردچوبه رو هم دم دست بذارید، چون قراره خیلی زود بهشون نیاز داشته باشیم! یادتون باشه که داشتن مواد اولیه با کیفیت، اولین قدم برای داشتن یه ترشی بینظیره. این مقدار مواد اولیه برای یه ترشی با حجم تقریبی 1.5 لیتر کافیه، اما اگه دوست دارید ترشی بیشتری درست کنید، میتونید نسبتها رو به همون ترتیب افزایش بدید. راستی، اگه کیویهاتون خیلی سفت بودن، یه کم شکر بیشتر بریزید تا ترشیتون ملستر بشه.
حالا کیویهای پوستگرفته رو به شکل دلخواه خرد کنید. میتونید حلقهای، نگینی یا حتی خلالی برش بزنید. انتخاب با خودتونه! بعد از خرد کردن کیویها، نوبت به آمادهسازی چاشنی ترشی میرسه. سیرهای پوستگرفته رو به صورت ورقهای یا خلال نازک خرد کنید. فلفلهای سبز تند (یا قرمز خشک) رو هم به قطعات کوچکتر تقسیم کنید. اگه از فلفل قرمز خشک استفاده میکنید، میتونید اونها رو کمی تفت بدید تا عطرشون آزاد بشه. این کار باعث میشه ترشیتون خوشعطرتر و تندتر بشه. تخم گشنیز رو هم کمی آسیاب کنید تا عطرش بیشتر آزاد بشه. این کار به ترشی یه طعم و عطر فوقالعاده میده.
در یک قابلمه مناسب، سرکه سفید (5% اسیدیته) رو بریزید و شکر رو بهش اضافه کنید. قابلمه رو روی حرارت ملایم قرار بدید و مرتب هم بزنید تا شکر به طور کامل در سرکه حل بشه. نمک و زردچوبه رو هم اضافه کنید و به هم زدن ادامه بدید تا مواد کاملا یکدست بشن. اجازه بدید محلول سرکه به آرامی بجوشه. این کار باعث میشه طعمها با هم ترکیب بشن و یه محلول طعمدار و خوشمزه داشته باشیم. اگه حس کردید محلول خیلی غلیظ شده، میتونید نصف پیمانه آب بهش اضافه کنید. این کار باعث میشه ترشیتون رقیقتر بشه و طعم ملایمتری داشته باشه.
حالا کیویهای خردشده، سیر، فلفل و تخم گشنیز آسیابشده رو به قابلمه حاوی محلول سرکه اضافه کنید. مواد رو به آرومی هم بزنید تا با هم ترکیب بشن. حرارت رو کم کنید و اجازه بدید ترشی به مدت 10 تا 15 دقیقه به آرامی بجوشه. دقت کنید که کیویها خیلی نرم نشن و شکل خودشون رو حفظ کنن. در این مرحله، عطر و بوی ترشی به تدریج بلند میشه و فضای آشپزخونه رو پر میکنه. این نشونهی اینه که ترشی شما داره آماده میشه. بعد از 10 تا 15 دقیقه، قابلمه رو از روی حرارت بردارید و اجازه بدید ترشی کمی خنک بشه.
وقتی ترشی کمی خنک شد، اون رو در شیشههای تمیز و خشک بریزید. دقت کنید که شیشهها کاملا استریل باشن تا از کپک زدن ترشی جلوگیری بشه. شیشهها رو تا لبه پر کنید و درب اونها رو محکم ببندید. بعد از بستهبندی، شیشهها رو در یک جای خنک و تاریک نگهداری کنید. ترشی کیوی بعد از یک هفته آماده مصرف هست، اما هر چقدر بیشتر بمونه، طعمش بهتر میشه. بعد از باز کردن شیشه، ترشی رو در یخچال نگهداری کنید. با این روش، میتونید ترشی کیوی خوشمزه و خانگیتون رو برای مدت طولانیتری نگهداری کنید و از طعم بینظیرش لذت ببرید.
اولین و مهمترین قدم برای داشتن ترشی کیوی عالی، انتخاب کیوی مناسبه. یادتون باشه کیویهایی رو انتخاب کنید که سفت و رسیده باشن. کیوی خیلی نرم توی ترشی له میشه و کیوی خیلی سفت هم طعم خوبی به ترشی نمیده. یه نکتهی طلایی: اگه کیویهاتون خیلی سفت بود، نگران نباشید! میتونید مقدار شکر رو یه کم بیشتر کنید تا ترشی ملستر بشه و طعم کیوی تعدیل بشه.
سرکه سفید با اسیدیته 5% بهترین انتخاب برای تهیه ترشی کیویه. این اسیدیته باعث میشه ترشی شما به خوبی نگهداری بشه و از کپک زدنش جلوگیری بشه. از سرکههای خیلی قوی یا خیلی ضعیف استفاده نکنید چون هم طعم ترشی رو خراب میکنن و هم ممکنه باعث خراب شدن ترشی بشن.
میزان شکر توی ترشی کیوی، کاملا سلیقهایه. اگه ترشی ملس دوست دارید، همون یک پیمانه شکر کافیه. اما اگه طعم ترش رو بیشتر میپسندید، میتونید مقدار شکر رو کمی کمتر کنید. همچنین، همونطور که گفتم، اگه کیویهاتون خیلی سفت بود، با افزایش مقدار شکر میتونید ترشی رو خوشمزهتر کنید.
نمک فقط برای طعم دادن به ترشی نیست، بلکه یه نگهبان هم هست! نمک به حفظ ترشی کمک میکنه و از رشد باکتریها جلوگیری میکنه. پس حتما به مقدار کافی از نمک استفاده کنید. دو قاشق چایخوری نمک برای این مقدار مواد اولیه معمولا کافیه، اما باز هم میتونید بعد از آماده شدن ترشی، مزهاش رو بچشید و در صورت نیاز کمی نمک بیشتر اضافه کنید.
میزان تندی ترشی کیوی، کاملا به ذائقه شما بستگی داره. اگه ترشی تند دوست دارید، میتونید از 3-4 عدد فلفل سبز تند استفاده کنید. اگه ترشی ملایمتری میخواید، فقط 1-2 عدد فلفل کافیه. حتی میتونید از فلفل قرمز خشک هم استفاده کنید که هم تندی خوبی داره و هم رنگ زیبایی به ترشی میده. قبل از اضافه کردن فلفل، حتما اون رو بچشید تا از میزان تندیش مطمئن بشید.
سیر یه طعم دهنده فوق العاده برای ترشیه. 4 حبه سیر برای این مقدار مواد اولیه مناسبه. میتونید سیر رو خرد کنید یا به صورت ورقه ای به ترشی اضافه کنید. اگه طعم سیر رو خیلی دوست دارید، میتونید مقدارش رو کمی بیشتر کنید. اما مراقب باشید زیاده روی نکنید، چون طعم غالب ترشی میشه.
تخم گشنیز عطر و طعم خاصی به ترشی میده که خیلی ها عاشقش هستن. قبل از اضافه کردن تخم گشنیز، بهتره اون رو کمی تفت بدید تا عطرش بیشتر آزاد بشه. فقط مراقب باشید نسوزه! تفت دادن خیلی کوتاه و در حد گرم شدن کافیه.
زردچوبه علاوه بر اینکه به ترشی رنگ زیبایی میده، خواص ضد التهابی هم داره. یک قاشق چایخوری زردچوبه برای این مقدار مواد اولیه کافیه. زیاده روی در مصرف زردچوبه باعث میشه طعم ترشی تلخ بشه.
اضافه کردن آب به ترشی کیوی اختیاریه. اگه احساس میکنید ترشی خیلی غلیظ شده، میتونید کمی آب اضافه کنید تا رقیقتر بشه. اما دقت کنید که زیاد آب نریزید چون باعث میشه ترشی آبکی بشه و طعمش رو از دست بده. بهتره اول ترشی رو بدون آب درست کنید و بعد در صورت نیاز کم کم آب اضافه کنید.
بعد از پوست کندن کیویها، اونها رو به صورت حلقهای یا نگینی برش بزنید. سعی کنید برشها یک اندازه باشن تا ترشی یکدستتری داشته باشید. ضخامت برشها هم مهمه؛ نه خیلی نازک باشن که له بشن و نه خیلی ضخیم که دیرتر ترشی بشن.
قبل از اینکه سرکه رو به کیویها اضافه کنید، بهتره اون رو کمی بجوشونید. جوشاندن سرکه باعث میشه میکروبهای احتمالی از بین برن و ترشی شما ماندگاری بیشتری داشته باشه. بعد از جوشاندن، بذارید سرکه کمی خنک بشه و بعد به کیویها اضافه کنید.
بعد از آماده کردن همه مواد، اونها رو به آرومی با هم مخلوط کنید. مراقب باشید کیویها له نشن. بهتره از یه قاشق چوبی یا پلاستیکی استفاده کنید و مواد رو به آرومی زیر و رو کنید تا همه جای کیویها به سرکه و ادویهها آغشته بشه.
برای نگهداری ترشی کیوی، حتما از ظرف شیشهای تمیز و استریل استفاده کنید. ظرف رو به خوبی بشویید و بعد اون رو با آب جوش استریل کنید. این کار باعث میشه از رشد باکتریها و کپک زدن ترشی جلوگیری بشه.
ظرف ترشی رو با مخلوط کیوی و سرکه پر کنید. سعی کنید هیچ هوایی داخل ظرف نمونه. میتونید با یه قاشق یا چنگال، مواد رو کمی فشار بدید تا هوای بینشون خارج بشه. بعد از پر کردن ظرف، در اون رو محکم ببندید.
ترشی کیوی رو در یه جای خنک و تاریک نگهداری کنید. یخچال بهترین گزینه برای نگهداری ترشیه. ترشی کیوی معمولا بعد از 2-3 هفته آماده مصرف میشه. هر چقدر بیشتر بمونه، طعمش بهتر میشه.
بهترین بخش تهیه ترشی، صبر کردنه! اجازه بدید ترشی کیوی شما به خوبی جا بیفته. حداقل دو هفته صبر کنید تا طعمها به خوبی با هم ترکیب بشن. بعد از این مدت، میتونید ترشی رو بچشید و از طعم بینظیرش لذت ببرید.
از امتحان کردن ادویههای جدید نترسید! میتونید برای ترشی کیوی از ادویههای دیگهای مثل تخم خردل، فلفل سیاه، یا حتی زنجبیل هم استفاده کنید. هر کدوم از این ادویهها طعم خاصی به ترشی شما میدن و میتونید با ترکیبهای مختلف، طعم مورد علاقه خودتون رو پیدا کنید.
ترشی کیوی یه چاشنی فوق العاده برای انواع غذاهاست. میتونید اون رو با انواع خورشتها، کبابها، یا حتی ساندویچها سرو کنید. طعم ترش و ملس کیوی، طعم غذاها رو دو چندان میکنه و یه حس و حال جدید به سفره شما میبخشه.
در تمام مراحل تهیه ترشی، رعایت بهداشت خیلی مهمه. دستهاتون رو به خوبی بشویید، از وسایل تمیز استفاده کنید و مواد اولیه رو قبل از مصرف به خوبی ضدعفونی کنید. این کار باعث میشه از رشد باکتریها و کپک زدن ترشی جلوگیری بشه و یه ترشی سالم و خوشمزه داشته باشید.
هر بار که ترشی کیوی درست میکنید، دستور پخت رو یادداشت کنید و تغییراتی که اعمال کردید رو هم ثبت کنید. این کار باعث میشه دفعه بعد بتونید ترشی بهتری درست کنید و به مرور زمان، به یه استاد ترشی ساز تبدیل بشید!
اشتراکگذاری در:
تگها: