راز ترشی غورههای ملس و خوشمزه مادربزرگ: طعم بهشت در شیشه!
عطر نوستالژیک غوره و طعم ترش و ملسش، یادآور روزهای گرم تابستان و دستپخت بینظیر مادربزرگهاست. ترشی غوره، چاشنی بینظیری که سفرههای ایرانی را رنگینتر میکند و با هر لقمه، خاطرات شیرین کودکی را زنده میکند. اما راز این طعم بینظیر چیست؟ چگونه میتوان ترشی غورهای درست کرد که هم خوشرنگ باشد، هم ترد و هم طعمی به یادماندنی داشته باشد؟
تهیه ترشی غوره، با تمام سادگیاش، فوت و فنهایی دارد که اگر رعایت شوند، نتیجه کار، یک شاهکار خواهد بود. از انتخاب غوره مناسب گرفته تا میزان سرکه و ادویههای معطر، همه در طعم نهایی این ترشی خوشمزه نقش دارند. تصور کنید یک ترشی غوره خانگی با طعمی بینظیر که با هر غذایی، مزهای جدید به آن میبخشد و اشتهای شما را چند برابر میکند.
اگر شما هم دلتان میخواهد طعم اصیل و خاطرهانگیز ترشی غوره را در خانه تجربه کنید و سفرههایتان را با این چاشنی بینظیر زینت دهید، با ما همراه باشید. در این مقاله، قدم به قدم شما را راهنمایی میکنیم تا بتوانید یک ترشی غوره خانگی خوشمزه و خوشعطر و طعم تهیه کنید. در ادامه طرز تهیه این ترشی خوشمزه را به صورت کامل و دقیق یاد خواهیم گرفت.
مواد لازم
نکته: این دستور برای تهیه ترشی غوره به میزان تقریبی 1 کیلوگرم (مناسب برای 6-8 نفر به عنوان چاشنی) است. پیمانه استفاده شده، پیمانه استاندارد شیرینیپزی (240 میلیلیتر) و قاشق غذاخوری معادل 15 میلیلیتر است. وزنها به صورت تقریبی ذکر شدهاند و بسته به نوع غوره ممکن است کمی متفاوت باشند.
ترشی غوره، این چاشنی ترش و خوشمزه، نه تنها طعم بینظیری به سفره شما میده، بلکه میتونه فواید زیادی هم برای سلامتی داشته باشه. اما قبل از اینکه یک دل سیر از این ترشی نوش جان کنید، بهتره یه نگاهی به ارزش غذایی و کالری اون بندازیم تا با خیال راحتتری از طعمش لذت ببرید.
**ارزش غذایی ترشی غوره (به ازای هر 100 گرم، تقریبی):**
* **کالری:** حدود 30-40 کیلوکالری. این مقدار بسته به میزان شکر اضافه شده میتونه کمی متغیر باشه.
* **کربوهیدرات:** 6-8 گرم. بیشتر این کربوهیدرات از خود غوره و مقدار کمی هم از شکر (در صورت استفاده) تامین میشه.
* **پروتئین:** کمتر از 1 گرم. ترشی غوره منبع قابل توجهی از پروتئین نیست.
* **چربی:** کمتر از 0.5 گرم. ترشی غوره تقریباً چربی نداره.
* **فیبر:** حدود 1-2 گرم. غوره حاوی فیبره که برای سلامت دستگاه گوارش مفیده.
* **ویتامینها و مواد معدنی:** غوره حاوی ویتامین C، پتاسیم و آنتیاکسیدانهاست. مقدار این مواد مغذی در ترشی هم حفظ میشه، اما به مرور زمان ممکنه کمی کاهش پیدا کنه.
* **سدیم:** مقدار سدیم در ترشی غوره به دلیل استفاده از نمک نسبتاً بالاست (حدود 800-1000 میلیگرم در 100 گرم). پس اگه فشار خون دارید، بهتره در مصرفش احتیاط کنید.
**بررسی مواد تشکیل دهنده و تاثیرشون:**
* **غوره:** منبع اصلی ویتامین C و آنتیاکسیدانهاست که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکنه.
* **سرکه:** به هضم غذا کمک میکنه و خاصیت ضد باکتریایی داره.
* **نمک:** برای نگهداری ترشی استفاده میشه، اما مصرف بیش از حدش برای سلامتی مضره.
* **شکر (اختیاری):** برای متعادل کردن طعم ترشی استفاده میشه، اما مصرف زیادش باعث افزایش کالری و قند خون میشه.
* **فلفل سبز تند:** باعث افزایش متابولیسم بدن و بهبود گردش خون میشه.
* **برگ بو:** عطر و طعم خاصی به ترشی میده و خواص ضد التهابی داره.
* **سیر:** خاصیت ضد میکروبی و ضد ویروسی داره و به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکنه.
* **تخم گشنیز:** به هضم غذا کمک میکنه و خواص ضد التهابی داره.
**نکات مهم:**
* این مقادیر تقریبی هستند و بسته به نوع غوره، میزان مواد اولیه و روش تهیه ترشی ممکنه کمی متفاوت باشند.
* به دلیل وجود نمک زیاد، افراد مبتلا به فشار خون بالا باید در مصرف ترشی غوره احتیاط کنند.
* بهتره ترشی غوره را به مقدار کم و به عنوان چاشنی در کنار غذا مصرف کنید.
* برای کاهش کالری، میتونید از شکر کمتری استفاده کنید یا اصلا شکر نریزید.
با در نظر گرفتن این نکات، میتونید از طعم بینظیر ترشی غوره لذت ببرید و از خواص مفیدش هم بهرهمند بشید!
مراحل تهیه
1
اضافه کردن سرکه: غوطه ور شدن غوره ها در طعم!
حالا سرکه ای که کمی خنک شده رو روی غوره ها بریزید. مطمئن بشید که سرکه تمام غوره ها رو پوشونده. اگه لازم بود، مقدار بیشتری سرکه اضافه کنید. بعد از اینکه سرکه رو اضافه کردید، در شیشه رو محکم ببندید.
2
آمادهسازی غوره: انتخاب و شستشو، کلید ترشی خوشمزه!
برای شروع، غوره های تازه و سفت رو انتخاب کنید. غوره های آبدار و له شده ترشی خوبی بهتون نمیدن. بعد از انتخاب، غوره ها رو توی یه کاسه بزرگ بریزید و با آب سرد خوب بشورید. مطمئن بشید که تمام گرد و خاک و آلودگی ها از بین برن. بعد از شستشو، غوره ها رو توی یه آبکش بریزید تا آب اضافیشون کاملا گرفته بشه. اجازه بدید غوره ها کاملا خشک بشن، این کار از کپک زدن ترشی جلوگیری میکنه.
3
آماده سازی طعم دهنده ها: عطر و طعم ترشی رو تنظیم کنید!
حالا وقتشه طعم دهنده های ترشی رو آماده کنید. اگه دوست دارید ترشی تون تند باشه، فلفل سبزهای تند رو خوب بشورید و با یه چاقوی تیز چند تا سوراخ کوچیک روی هر کدوم ایجاد کنید تا طعمش بهتر به خورد غوره ها بره. سیرها رو هم پوست بگیرید و به صورت ورقه ای برش بدید. برگ بو، تخم گشنیز و سایر ادویه های دلخواهتون رو هم دم دست بذارید. هر کدوم از این طعم دهنده ها به ترشی شما یه عطر و طعم خاص میده.
4
جوشاندن سرکه: رمز ماندگاری ترشی!
سرکه سفید رو داخل یه قابلمه بریزید و روی حرارت متوسط قرار بدید. نمک و شکر (اگه دوست دارید ترشی ملس بشه) رو به سرکه اضافه کنید و هم بزنید تا کاملا حل بشن. اجازه بدید سرکه به جوش بیاد، بعد حرارت رو کم کنید و بذارید چند دقیقه بجوشه. جوشاندن سرکه باعث میشه ترشی شما ماندگاری بیشتری داشته باشه و از کپک زدن جلوگیری کنه. بعد از جوشیدن، سرکه رو از روی حرارت بردارید و بذارید کمی خنک بشه.
5
لایه بندی مواد در شیشه: زیبایی و طعم در کنار هم!
یه شیشه تمیز و خشک انتخاب کنید. شیشه رو با آب جوش استریل کنید و بذارید کاملا خشک بشه. حالا شروع کنید به لایه بندی مواد داخل شیشه. یه لایه غوره بریزید، بعد چند تا فلفل سبز، سیر، برگ بو و تخم گشنیز (اگه استفاده می کنید) اضافه کنید. این کار رو تکرار کنید تا شیشه تقریبا پر بشه. سعی کنید شیشه رو خیلی پر نکنید تا فضای کافی برای سرکه وجود داشته باشه.
6
نگهداری و جا افتادن ترشی: صبر داشته باشید تا طعم ها به اوج برسن!
شیشه ترشی رو توی یه جای خنک، تاریک و خشک نگهداری کنید. ترشی غوره معمولا بعد از 2 تا 3 هفته آماده مصرف میشه. اما هر چی بیشتر بمونه، طعمش بهتر و جا افتاده تر میشه. بعد از باز کردن شیشه، ترشی رو توی یخچال نگهداری کنید.
نکات مهم
انتخاب غوره مناسب، کلید ترشی خوشمزه!:
برای تهیه ترشی غوره بینظیر، اول از همه باید غوره مرغوب انتخاب کنید. دنبال غوره هایی باشید که سفت، تازه و بدون لک باشند. غوره های نرم یا له شده برای ترشی مناسب نیستند چون بافت ترشی رو خراب میکنند و ممکنه باعث کپک زدنش بشوند. بهترین زمان برای تهیه ترشی غوره، اوایل فصل غوره است، زمانی که غوره ها هنوز خیلی ترش و سفت هستند.
شستشوی دقیق غوره ها، رمز ماندگاری ترشی!:
غوره ها رو با دقت بشویید تا هرگونه خاک و آلودگی ازشون پاک بشه. میتونید اونها رو توی یک کاسه بزرگ پر از آب بریزید و چند بار آبش رو عوض کنید. بعد از شستشو، غوره ها رو روی یک پارچه تمیز پهن کنید تا کاملا خشک بشن. این کار از کپک زدن ترشی جلوگیری میکنه و باعث میشه ترشی شما ماندگاری بیشتری داشته باشه.
استفاده از سرکه با کیفیت، ضامن طعم عالی!:
نوع سرکه ای که استفاده میکنید، تاثیر زیادی روی طعم ترشی داره. بهترین انتخاب برای ترشی غوره، سرکه سفید با اسیدیته 5% هست. از سرکه های صنعتی یا سرکه هایی که بوی تندی دارن استفاده نکنید، چون طعم ترشی رو خراب میکنن. اگه دوست دارید ترشی شما طعم ملایم تری داشته باشه، میتونید از مخلوط سرکه سفید و آب استفاده کنید (نسبت 3 به 1).
میزان نمک، چاشنی اصلی ترشی!:
نمک نه تنها به عنوان طعم دهنده استفاده میشه، بلکه نقش مهمی در نگهداری ترشی داره. مقدار نمکی که در این دستور ذکر شده (3 قاشق غذاخوری برای 1 کیلوگرم غوره)، مقدار مناسبیه، اما شما میتونید بر اساس ذائقه خودتون اون رو تنظیم کنید. اگه دوست دارید ترشی شورتر باشه، میتونید کمی نمک بیشتر اضافه کنید. اما حواستون باشه که نمک زیاد هم باعث میشه غوره ها چروک بشن.
شکر، راز ملس شدن ترشی (اختیاری)!:
اضافه کردن شکر به ترشی غوره کاملا سلیقه ای هست. اگه دوست دارید ترشی شما طعم ملس داشته باشه، میتونید 1 قاشق غذاخوری شکر بهش اضافه کنید. اما اگه ترجیح میدید ترشی شما ترش بمونه، میتونید شکر رو حذف کنید. شکر باعث میشه طعم ترشی متعادل تر بشه و از تیزی بیش از حد سرکه کم کنه.
فلفل تند، برای ترشی خورهای حرفه ای!:
اگه عاشق طعم تند هستید، حتما از فلفل سبز تند توی ترشی غوره استفاده کنید. میتونید فلفل ها رو درسته یا خرد شده به ترشی اضافه کنید. تعداد فلفل ها هم بستگی به میزان تندی مورد علاقه شما داره. حواستون باشه که فلفل ها باید تازه و سالم باشن.
برگ بو، عطر و طعم بی نظیر!:
برگ بو عطر و طعم فوق العاده ای به ترشی میده. استفاده از برگ بو کاملا اختیاریه، اما اگه دوست دارید ترشی شما عطر خاصی داشته باشه، حتما 2-3 عدد برگ بو بهش اضافه کنید. برگ بوها رو قبل از اضافه کردن کمی بشویید.
سیر، طعم دهنده محبوب و پرخاصیت!:
سیر هم مثل برگ بو، عطر و طعم خیلی خوبی به ترشی میده. میتونید 2-3 حبه سیر رو پوست بگیرید و به صورت درسته یا خرد شده به ترشی اضافه کنید. سیر علاوه بر طعم دهی، خواص ضد باکتریایی هم داره و به ماندگاری ترشی کمک میکنه.
تخم گشنیز، عطر و طعم اصیل!:
تخم گشنیز یکی از ادویه های محبوب در ترشی هاست و عطر و طعم خیلی خوبی به ترشی غوره میده. میتونید 1 قاشق چایخوری تخم گشنیز رو کمی تفت بدید و بعد به ترشی اضافه کنید. تفت دادن تخم گشنیز باعث میشه عطرش بیشتر آزاد بشه.
ظرف مناسب، کلید نگهداری درست!:
برای نگهداری ترشی غوره باید از ظرف شیشه ای تمیز و خشک استفاده کنید. قبل از ریختن ترشی، ظرف رو با آب جوش بشویید و کاملا خشک کنید. این کار از رشد باکتری ها و کپک زدن ترشی جلوگیری میکنه.
روش صحیح ریختن ترشی در ظرف!:
غوره ها و سایر مواد ترشی رو به آرومی توی ظرف شیشه ای بریزید و بین لایه ها کمی فشار بدید تا هوا بینشون نمونه. بعد سرکه رو روی مواد بریزید تا کاملا روی اونها رو بپوشونه. اگه لازم بود، کمی سرکه بیشتر اضافه کنید.
حباب های هوا، دشمن ترشی!:
بعد از ریختن ترشی در ظرف، با یک قاشق یا چنگال به آرومی داخل ظرف رو هم بزنید تا حباب های هوا از بین برن. وجود حباب های هوا باعث میشه ترشی زودتر خراب بشه.
درِ ظرف رو محکم ببندید!:
بعد از پر کردن ظرف، درِ اون رو محکم ببندید تا هوا واردش نشه. میتونید از یک لایه پلاستیک فریزر زیر درِ ظرف استفاده کنید تا از نفوذ هوا مطمئن بشید.
محل نگهداری ترشی، مهمترین عامل ماندگاری!:
ترشی غوره رو باید در جای خنک، تاریک و خشک نگهداری کنید. بهترین مکان برای نگهداری ترشی، یخچال یا انباری خنک هست. از قرار دادن ترشی در معرض نور مستقیم خورشید خودداری کنید، چون باعث تغییر رنگ و طعم ترشی میشه.
زمان رسیدن ترشی، صبر داشته باشید!:
ترشی غوره برای اینکه طعم واقعی خودش رو نشون بده، نیاز به زمان داره. حداقل 2 تا 3 هفته صبر کنید تا غوره ها طعم سرکه و ادویه ها رو به خودشون بگیرن. بعد از این مدت میتونید ترشی رو نوش جان کنید.
نگهداری بعد از باز کردن درِ ظرف!:
بعد از باز کردن درِ ظرف ترشی، اون رو حتما در یخچال نگهداری کنید. این کار از کپک زدن ترشی جلوگیری میکنه و باعث میشه طعم و بافتش حفظ بشه.
نکات تکمیلی برای طعم بهتر!:
برای طعم بهتر ترشی، میتونید از سبزی های معطر مثل ترخون و مرزه هم استفاده کنید. همچنین میتونید کمی پودر گلپر به ترشی اضافه کنید تا طعمش متفاوت بشه. یادتون باشه که همیشه از مواد اولیه تازه و با کیفیت استفاده کنید تا ترشی شما خوشمزه و ماندگار بشه.
نوش جان با عشق!:
ترشی غوره خانگی، یه چاشنی خوشمزه و مقوی برای کنار غذاهاتونه. با رعایت این نکات، میتونید یه ترشی فوق العاده درست کنید و از طعم بی نظیرش لذت ببرید. نوش جان!
سوالات متداول
آخ از دلِ من گفتی! این مشکل خیلی از ترشیدرستکنهاست. دلیل اصلیش اینه که غوره به اندازه کافی سفت و تازه نبوده یا اینکه بعد از شستن، خوب خشک نشده. رطوبت اضافی باعث نرم شدن غوره میشه. برای جلوگیری از این اتفاق، اولاً غوره سفت و رسیده انتخاب کن. دوماً بعد از شستن، بذار کاملاً روی یه پارچه تمیز خشک بشه. میتونی حتی با یه دستمال کاغذی هم اضافهاش رو بگیری. سوماً، اگه دیدی خیلی حساسه غوره هات، یه کوچولو (فقط یه کوچولو!) قبل از ترشی انداختن، توی آب جوش یه چند ثانیه ای بلانچش کن بعد آبکش و خشک کن. اینجوری بافتش محکم تر میشه. و نهایتاً، ظرف ترشیات کاملاً تمیز و خشک باشه و مطمئن شو سرکه کاملاً روی غوره ها رو پوشونده.
وای! کپک زدن ترشی واقعاً ناراحت کننده ست، چون نشون میده یه جای کار اشتباه بوده. دلیل اصلیش هم معمولاً رعایت نکردن بهداشت و نفوذ هوا به داخل ظرف ترشیه. برای جلوگیری از کپک زدن، اولاً همه وسایلی که استفاده میکنی (ظرف، قاشق، دستات و...) باید کاملاً تمیز و استریل باشن. دوماً، مطمئن شو سرکه کاملاً روی غوره ها رو پوشونده و هیچ قسمتی از غوره ها بیرون از سرکه نمونده. اگه دیدی بعد از مدتی سرکه کم شده، حتماً سرکه جوشیده سرد شده بهش اضافه کن. سوماً، میتونی یه لایه نازک روغن زیتون روی سرکه بریزی تا از رسیدن هوا به غوره ها جلوگیری کنه. اگه ترشی کپک زد، متاسفانه باید دور بریزیش، چون ممکنه سم تولید کرده باشه. به هیچ وجه سعی نکن کپک رو جدا کنی و بقیه ترشی رو استفاده کنی.
برای ترشی غوره ملس، مقدار شکری که توی دستور گفتم (1 قاشق غذاخوری) یه شروع خوبه. اما بستگی به ذائقه خودت داره. میتونی اول همون یه قاشق رو بریزی، بعد ترشی رو بچش و اگه لازم بود، کم کم شکر اضافه کن تا به طعم دلخواهت برسی. به جای شکر سفید، میتونی از شکر قهوه ای، عسل یا حتی شیره انگور هم استفاده کنی. فقط حواست باشه که شیره انگور طعم ترشی رو یه کم تغییر میده. اگه از استویا یا شیرین کننده های مصنوعی دیگه استفاده میکنی، حتماً دقت کن که مقدارش خیلی کم باشه، چون شیرینی این مواد خیلی بیشتر از شکره.
بله، میشه از سرکه سیب یا سرکه انگور هم استفاده کرد، اما طعم ترشی کاملاً متفاوت میشه. سرکه سفید طعم ترشی تیز و تمیزی به ترشی غوره میده، در حالی که سرکه سیب یه طعم ملایم تر و میوه ای تر داره و سرکه انگور هم یه طعم کمی شیرین تر و عطر بیشتری به ترشی میده. اگه از سرکه سیب یا سرکه انگور استفاده میکنی، حتماً حواست باشه که سرکه با کیفیت و پاستوریزه باشه. همچنین، ممکنه لازم باشه مقدار نمک یا شکر رو کمی تغییر بدی تا طعم ترشی متعادل بشه. من خودم شخصا با سرکه سفید بیشتر حال می کنم چون طعم اصیل ترشی غوره رو حفظ می کنه.
فلفل سبز تند رو بهتره همون اول کار، همراه با بقیه مواد به ترشی اضافه کنی تا طعم و تندیش به خوبی به خورد غوره ها بره. میتونی فلفل ها رو درسته یا خرد شده استفاده کنی. اگه از فلفل خیلی تند استفاده میکنی، بهتره یه برش کوچیک روی فلفل ها بزنی تا تندیش راحت تر خارج بشه. استفاده از پودر فلفل یا فلفل قرمز خشک هم امکان پذیره، اما ممکنه رنگ ترشی رو کمی تغییر بده و طعمش هم با فلفل سبز تازه متفاوت باشه. اگه از پودر فلفل استفاده میکنی، مقدار خیلی کمی (مثلاً نوک قاشق چایخوری) اضافه کن و بعد بچش و اگه لازم بود، بیشتر بریز.
صبر کلید موفقیت در ترشی انداختنه! معمولاً ترشی غوره حدود 2 تا 3 هفته طول میکشه تا جا بیفته و طعمش به خوبی به خورد غوره ها بره. البته این زمان بستگی به دمای محیط هم داره. اگه هوا گرم باشه، ترشی زودتر آماده میشه. برای اینکه مطمئن بشی ترشی آماده ست، بعد از 2 هفته یه دونه غوره رو امتحان کن. اگه طعم سرکه و نمک به خوبی به خوردش رفته بود و غوره ها کمی نرم شده بودن، ترشی آماده ست. یادت باشه ترشی رو توی جای خنک و تاریک نگهداری کنی تا کیفیتش حفظ بشه.
بله، میشه ترشی غوره رو برای مدت طولانی هم نگهداری کرد، به شرطی که اصول نگهداری رو رعایت کنی. مهمترین نکته اینه که ترشی رو توی یه جای خنک و تاریک نگهداری کنی. نور و گرما باعث خراب شدن ترشی میشن. بهترین جا برای نگهداری ترشی، یخچال یا یه جای خنک توی کابینت یا انباریه. همچنین، مطمئن شو که ظرف ترشی کاملاً در بسته باشه و هوا به داخلش نفوذ نکنه. اگه میخوای ترشی رو برای مدت خیلی طولانی (مثلاً یک سال یا بیشتر) نگهداری کنی، میتونی از روش پاستوریزه کردن استفاده کنی. برای این کار، بعد از اینکه ترشی رو توی ظرف ریختی، ظرف رو توی یه قابلمه آب جوش قرار بده و به مدت 15-20 دقیقه بجوشون. بعد از اینکه ظرف خنک شد، میتونی ترشی رو برای مدت طولانی نگهداری کنی.
وای نه! شوری زیاد ترشی خیلی بده. اگه ترشی غوره ات خیلی شور شده، چند تا راه حل داری. اول اینکه میتونی مقداری سرکه خالص (بدون نمک) به ترشی اضافه کنی تا شوری اش متعادل بشه. دوم اینکه میتونی چند تا برش سیب زمینی خام داخل ترشی بندازی. سیب زمینی شوری رو به خودش جذب میکنه. بعد از چند ساعت سیب زمینی ها رو از ترشی خارج کن. سوم اینکه میتونی مقداری آب جوشیده سرد شده به ترشی اضافه کنی، اما این کار باعث میشه طعم ترشی کمی رقیق بشه. دفعه بعد که ترشی درست میکنی، حتماً مقدار نمک رو کم کم اضافه کن و بچش تا ترشی خیلی شور نشه.
دنیای ترشی جات دنیای خلاقیته! برای اینکه ترشی غوره ات یه طعم خاص و متفاوت داشته باشه، میتونی از مواد مختلفی استفاده کنی. چند تا پیشنهاد برات دارم: میتونی چند حبه سیر رنده شده به ترشی اضافه کنی تا عطر و طعم تندی بهش بده. اضافه کردن چند برگ نعناع خشک یا ترخون خشک هم میتونه طعم ترشی رو خیلی خوشمزه کنه. اگه طعم های ترش و شیرین رو دوست داری، میتونی چند تا آلوچه خشک یا برگه زردآلو خرد شده به ترشی اضافه کنی. حتی میتونی یه کوچولو پودر گلپر هم به ترشی بزنی، اما حواست باشه که گلپر طعم خیلی قوی ای داره و ممکنه طعم ترشی رو غالب بشه.
بهترین ظرف برای نگهداری ترشی غوره، ظرف شیشه ایه. شیشه هیچ واکنشی با مواد غذایی نمیده و طعم و رنگ ترشی رو حفظ میکنه. ظرف پلاستیکی ممکنه با مواد اسیدی ترشی واکنش بده و مواد مضری رو وارد ترشی کنه. اگه از ظرف شیشه ای استفاده میکنی، حتماً مطمئن شو که ظرف کاملاً تمیز و خشک باشه و درش محکم بسته بشه. میتونی از شیشه های مربا یا سس که قبلاً استفاده کردی و خوب شستی و استریل کردی هم استفاده کنی.
برای ترشی انداختن، غوره هایی مناسب هستن که سفت، رسیده و سالم باشن. غوره های خیلی سبز و کال، طعم ترشی خوبی ندارن و غوره های خیلی رسیده هم ممکنه توی ترشی له بشن. بهترین نوع غوره برای ترشی، غوره عسگری یا غوره شاهرودی هست. این غوره ها طعم ترش و ملایمی دارن و بافتشون هم برای ترشی انداختن مناسبه. وقتی غوره ها رو انتخاب میکنی، دقت کن که هیچ کدومشون خراب، له شده یا کپک زده نباشن. غوره ها باید یه رنگ سبز روشن و یکدست داشته باشن.
نمک یه ماده ضروری برای تهیه ترشیه و حذفش اصلاً توصیه نمیشه. نمک هم باعث طعم دار شدن ترشی میشه و هم از فاسد شدن اون جلوگیری میکنه. نمک از رشد باکتری ها و کپک ها جلوگیری میکنه و باعث میشه ترشی برای مدت طولانی سالم بمونه. اگه میخوای نمک کمتری استفاده کنی، میتونی مقدارش رو کمی کاهش بدی، اما به طور کامل نمک رو حذف نکن. حداقل مقدار نمکی که باید استفاده کنی، 2 قاشق غذاخوری برای هر کیلو غوره هست. اگه کمتر از این مقدار نمک استفاده کنی، ممکنه ترشی زودتر خراب بشه.
اضافه کردن برگ بو به ترشی غوره ضروری نیست، اما باعث میشه طعم ترشی خیلی خوشمزه تر و معطرتر بشه. برگ بو یه عطر و طعم خاص و ملایمی به ترشی میده که با طعم غوره خیلی خوب جور درمیاد. اگه برگ بو نداری، میتونی ازش صرف نظر کنی، اما اگه داری، حتماً به ترشی اضافه کن. برای هر کیلو غوره، 2-3 برگ بو کافیه. برگ بوها رو قبل از اضافه کردن به ترشی، کمی بشکن تا عطرشون بهتر آزاد بشه.
جوشوندن غوره ها قبل از ترشی انداختن ضروری نیست و در واقع بیشتر برای جلوگیری از نرم شدن غوره های خیلی حساسه که تو سوال اول توضیح دادم. اگه غوره هات خیلی سفت و تازه هستن، نیازی به جوشوندن نیست. اما اگه حس میکنی غوره ها خیلی نرم هستن یا ممکنه توی ترشی له بشن، میتونی یه کوچولو اون ها رو بلانچ کنی. برای این کار، یه قابلمه آب رو بجوشون و غوره ها رو به مدت 30 ثانیه تا 1 دقیقه توی آب جوش بریز. بعد از اون، غوره ها رو سریعاً آبکش کن و بذار کاملاً خشک بشن.
تغییر رنگ غوره ها توی ترشی به رنگ قهوه ای میتونه چند تا دلیل داشته باشه. یکی از دلایلش اینه که غوره ها به اندازه کافی سفت و تازه نبودن و یه مقدار اکسید شدن. دلیل دیگه اش هم میتونه این باشه که ظرف ترشی کاملاً در بسته نبوده و هوا به داخلش نفوذ کرده. همچنین، استفاده از سرکه بی کیفیت هم میتونه باعث تغییر رنگ غوره ها بشه. برای جلوگیری از این اتفاق، اولاً از غوره های سفت و تازه استفاده کن. دوماً، مطمئن شو که ظرف ترشی کاملاً در بسته باشه و هوا به داخلش نفوذ نکنه. سوماً، از سرکه با کیفیت و پاستوریزه استفاده کن.
بله، میشه به ترشی غوره سبزیجات دیگه ای هم اضافه کرد و طعم های جدید و جالبی رو امتحان کرد. سبزیجاتی که با طعم غوره خوب میشن عبارتند از: فلفل دلمه ای (سبز یا قرمز)، هویج، خیار، کرفس، گل کلم و پیاز. برای اضافه کردن سبزیجات به ترشی، اون ها رو به اندازه دلخواه خرد کن و همراه با غوره ها به ترشی اضافه کن. حواست باشه که سبزیجات هم باید کاملاً تمیز و خشک باشن تا از کپک زدن ترشی جلوگیری بشه.
اون لایه سفید رنگی که روی سطح سرکه ترشی غوره میبینی، بهش میگن "مادر سرکه". مادر سرکه یه لایه سلولزیه که توسط باکتری های اسید استیک تولید میشه. این باکتری ها به طور طبیعی توی سرکه وجود دارن و اگه شرایط براشون مناسب باشه، تکثیر میشن و مادر سرکه رو تشکیل میدن. مادر سرکه برای سلامتی ضرری نداره و حتی بعضی ها معتقدن که نشونه کیفیت سرکه است. اما اگه خیلی زیاد بشه و ظاهر ترشی رو خراب کنه، میتونی با یه قاشق تمیز از سطح سرکه بردارش. برای جلوگیری از تشکیل مادر سرکه، ترشی رو توی جای خنک و تاریک نگهداری کن.
بعد از باز کردن در ترشی غوره، بهتره اون رو توی یخچال نگهداری کنی. دمای پایین یخچال باعث میشه که فعالیت باکتری ها و کپک ها کند بشه و ترشی برای مدت طولانی تری سالم بمونه. نگهداری ترشی در دمای محیط بعد از باز کردن درش، احتمال کپک زدن و فاسد شدن ترشی رو افزایش میده. پس حتماً بعد از هر بار استفاده، در ترشی رو محکم ببند و اون رو توی یخچال نگهداری کن.
چند تا نشونه هست که نشون میده ترشی غوره خراب شده و دیگه نباید ازش استفاده کنی: اگه روی سطح ترشی کپک زده باشه (حتی یه مقدار خیلی کم)، ترشی خراب شده و باید دور ریخته بشه. اگه بوی ترشی تغییر کرده باشه و یه بوی نامطبوع بده، نشونه فاسد شدن ترشیه. اگه طعم ترشی خیلی ترش، شور یا تلخ شده باشه، ترشی خراب شده. اگه رنگ غوره ها خیلی تیره و کدر شده باشه، ممکنه ترشی فاسد شده باشه. در نهایت، اگه هر گونه تغییر غیرعادی توی ظاهر، بو یا طعم ترشی دیدی، بهتره از خوردنش خودداری کنی و ترشی رو دور بریزی.
اگه از این مطلب خوشت اومد خوشحال میشیم با بقیه هم به اشتراک بزاریش :)