آموزش آشپزی پیکلی

هوس ترشی در بارداری؟ خیالت راحت! این ترشی خونگی رو خودت بزن!

بارداری، دورانی پر از هوس‌های جورواجوره! یکی از این هوس‌ها که خیلی هم رایجه، خوردن ترشیه. اما سوال اینجاست که آیا خوردن ترشی در بارداری بی‌خطره؟ چه نوع ترشی‌هایی رو می‌تونیم با خیال راحت بخوریم؟ و اصلا، چطور می‌تونیم یه ترشی خونگی خوشمزه و سالم درست کنیم که هم هوسمون رو برطرف کنه و هم برای نی‌نی کوچولومون مشکلی ایجاد نکنه؟ نگران نباشید! ما اینجاییم تا به تمام سوالات شما پاسخ بدیم. تو این مقاله، اول از همه به بررسی فواید و مضرات احتمالی خوردن ترشی در بارداری می‌پردازیم. بعدش، انواع ترشی‌های مناسب برای این دوران رو معرفی می‌کنیم و در نهایت، یه دستور پخت ترشی خونگی فوق‌العاده رو بهتون یاد می‌دیم که با مواد اولیه سالم و با کمترین میزان نمک و سرکه تهیه می‌شه. با این دستور، دیگه لازم نیست نگران مواد نگهدارنده و طعم‌دهنده‌های مصنوعی ترشی‌های بازاری باشید. این دستور نه تنها برای خانم‌های باردار، بلکه برای همه کسایی که به سلامتی خودشون اهمیت می‌دن و دوست دارن ترشی‌های سالم و خوشمزه خونگی رو تجربه کنن، عالیه. پس با ما همراه باشید تا یه ترشی خونگی خوشمزه و بی‌خطر رو با هم درست کنیم! در ادامه این مطلب، طرز تهیه این ترشی خوشمزه رو به صورت مرحله به مرحله یاد خواهید گرفت. پس تا انتها همراه ما باشید!

مواد لازم

نکته: این دستور ترشی برای یک شیشه متوسط (حدود 1 لیتر) مناسب است و برای مصرف در دوران بارداری با در نظر گرفتن محدودیت‌های غذایی این دوران تنظیم شده است. در این دستور از مواد حساسیت‌زا و ادویه‌های تند استفاده نشده است. پیمانه استفاده شده در این دستور، پیمانه استاندارد شیرینی‌پزی (معادل 240 میلی‌لیتر) و قاشق غذاخوری معادل 15 میلی‌لیتر است.

نام مادهمقدار
گل کلم خرد شده2 پیمانه
هویج حلقه شده1 پیمانه
خیار خرد شده1.5 پیمانه
سیر (خلال شده یا پرک)4 حبه
فلفل دلمه ای رنگی (خرد شده)1 پیمانه
کرفس خرد شده0.5 پیمانه
سرکه سفید (5% اسیدیته)2 پیمانه
آب1 پیمانه
نمک دریا (بدون ید افزوده)2 قاشق غذاخوری
شکر (اختیاری - برای طعم ملایم‌تر)1 قاشق غذاخوری
تخم گشنیز1 قاشق چایخوری
تخم شوید1/2 قاشق چایخوری
برگ بو2 عدد

حقایق تغذیه ای

ترشی بارداری بهشتی: طعمی سالم و مقوی برای مادران آینده!

ترشی خانگی با سبزیجات تازه، نه تنها اشتهای شما را در دوران بارداری تحریک می‌کند، بلکه می‌تواند منبع خوبی از ویتامین‌ها و مواد معدنی ضروری نیز باشد. این دستور ترشی مخصوص بارداری با حذف ادویه‌های تند و مواد حساسیت‌زا، یک انتخاب ایمن و خوشمزه برای شماست. **ارزش غذایی این ترشی (در هر 100 گرم، تقریبی است):** * **کالری:** به دلیل استفاده از سبزیجات کم کالری، میزان کالری این ترشی بسیار پایین است. هر 100 گرم از آن حدود 20-30 کالری دارد. * **فیبر:** گل کلم، هویج، خیار و کرفس همگی سرشار از فیبر هستند. فیبر به هضم بهتر غذا کمک کرده و از یبوست که یکی از مشکلات شایع در دوران بارداری است، جلوگیری می‌کند. * **ویتامین C:** فلفل دلمه‌ای و گل کلم، منابع خوبی از ویتامین C هستند که به تقویت سیستم ایمنی بدن شما و جنین کمک می‌کند. * **ویتامین K:** سبزیجات برگ‌دار مانند کرفس حاوی ویتامین K هستند که برای لخته شدن خون ضروری است. * **مواد معدنی:** این ترشی حاوی مقادیری از پتاسیم، کلسیم و منیزیم است که برای سلامت استخوان‌ها و عملکرد عضلات مهم هستند. * **آنتی‌اکسیدان‌ها:** سبزیجات رنگی مانند هویج و فلفل دلمه‌ای حاوی آنتی‌اکسیدان‌هایی هستند که از سلول‌های بدن در برابر آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کنند. **نکات مهم در مورد مصرف ترشی در بارداری:** * **میزان مصرف:** با وجود فواید این ترشی، به دلیل وجود سرکه و نمک، در مصرف آن زیاده‌روی نکنید. مصرف متعادل (حدود 1-2 قاشق غذاخوری در روز) کافی است. * **نمک:** در این دستور از نمک دریا بدون ید افزوده استفاده شده است. در صورت تمایل به استفاده از نمک یددار، با پزشک خود مشورت کنید. * **قند (اختیاری):** افزودن شکر به ترشی اختیاری است و صرفا برای تعدیل طعم ترشی است. در صورت داشتن دیابت بارداری، از مصرف شکر خودداری کنید. * **بهداشت:** قبل از تهیه ترشی، تمام سبزیجات را به خوبی بشویید تا از آلودگی‌های احتمالی جلوگیری شود. **این ترشی نه تنها خوشمزه است، بلکه با تامین بخشی از مواد مغذی مورد نیاز بدن شما در دوران بارداری، به حفظ سلامت شما و جنین‌تان کمک می‌کند. نوش جان!**

مراحل تهیه

1
آماده سازی مواد اولیه ترشی بارداری

سلام همراهان عزیز! تو این دوران شیرین بارداری، خیلی از خانم‌ها هوس ترشی می‌کنن، اما باید مراقب باشیم که ترشی‌مون هم سالم باشه و هم با شرایط این دوران سازگار. پس با من همراه باشید تا یه ترشی خوشمزه و مطمئن رو با هم درست کنیم. اول از همه، تمام سبزیجات رو خوب بشورید و اجازه بدید کاملا خشک بشن. این کار از کپک زدن ترشی جلوگیری می‌کنه. بعد از خشک شدن، گل کلم رو به قطعات کوچیک خرد کنید، هویج رو به صورت حلقه‌های نازک برش بزنید، خیارها رو هم خرد کنید (نه خیلی ریز و نه خیلی درشت). فلفل دلمه‌ای‌های رنگی رو هم به شکل نگینی خرد کنید تا ترشی‌مون رنگ و لعاب بیشتری داشته باشه. کرفس رو هم خیلی ریز خرد کنید. سیرها رو هم یا به صورت خلال‌های نازک برش بزنید یا از پرک سیر استفاده کنید. یادتون باشه، اندازه خرد کردن مواد خیلی مهمه، چون هم تو ظاهر ترشی تاثیر داره و هم تو طعمش.

2
جوشاندن محلول ترشی

حالا بریم سراغ آماده کردن محلول ترشی. تو یه قابلمه مناسب، سرکه سفید (حتما 5% اسیدیته)، آب، نمک دریا (بدون ید افزوده) و شکر (اگه دوست دارید ترشی‌تون یه طعم ملایم داشته باشه) رو بریزید. قابلمه رو روی حرارت متوسط قرار بدید و صبر کنید تا مواد به جوش بیان. وقتی محلول به جوش اومد، حرارت رو کم کنید و تخم گشنیز، تخم شوید و برگ بو رو بهش اضافه کنید. اجازه بدید این مواد حدود 5 دقیقه با حرارت ملایم بجوشند تا عطر و طعمشون رو به خوبی به محلول پس بدن. این کار باعث میشه ترشی‌تون عطر و طعم فوق العاده‌ای داشته باشه.

3
چیدن مواد در شیشه

قبل از اینکه مواد رو داخل شیشه بریزیم، شیشه ترشی رو خوب بشورید و کاملا خشک کنید. حتی میتونید برای اطمینان بیشتر، شیشه رو با آب جوش ضدعفونی کنید. حالا شروع کنید به چیدن مواد داخل شیشه. یه لایه گل کلم، یه لایه هویج، یه لایه خیار، یه کم فلفل دلمه‌ای، چند تا پرک سیر و مقداری کرفس. این کار رو تکرار کنید تا شیشه پر بشه. سعی کنید مواد رو به صورت مرتب و فشرده داخل شیشه بچینید تا فضای خالی کمتری باقی بمونه.

4
اضافه کردن محلول و نگهداری ترشی

وقتی شیشه پر شد، محلول سرکه رو که هنوز گرمه (نه داغ!) به آرومی روی مواد بریزید تا تمام سبزیجات رو بپوشونه. اگه لازم بود، یه کم دیگه سرکه اضافه کنید تا سطح مایع کاملا بالاتر از مواد باشه. بعد از اینکه شیشه رو پر کردید، درش رو محکم ببندید و بذارید ترشی خنک بشه. بعد از خنک شدن، ترشی رو به مدت حداقل 1 هفته داخل یخچال قرار بدید تا جا بیفته و طعم‌ها به خوبی با هم ترکیب بشن. بعد از این مدت، ترشی خوشمزه و سالم شما آماده است و میتونید با خیال راحت ازش لذت ببرید. نوش جونتون!

نکات مهم

ضدعفونی کردن سبزیجات، یه قدم مهم برای سلامتی:

قبل از هر کاری، همه سبزیجات رو با دقت بشورین و ضدعفونی کنین. می تونین از محلول آب و سرکه یا محلول های مخصوص ضدعفونی سبزیجات استفاده کنین. این کار باعث میشه خیالتون از بابت میکروب ها و آلودگی ها راحت بشه و یه ترشی بهداشتی داشته باشین.

خرد کردن یکنواخت، راز زیبایی ترشی:

برای اینکه ترشی تون ظاهر قشنگی داشته باشه، سعی کنین همه سبزیجات رو به یه اندازه خرد کنین. اینجوری ترشی تون یه دست میشه و موقع سرو کردن هم ظاهر بهتری داره. می تونین از قالب های مخصوص خرد کردن سبزیجات هم استفاده کنین.

انتخاب مواد اولیه تازه و باکیفیت، کلید خوشمزگی ترشی بارداری!:

دوستای گلم، توی دوران بارداری، سلامتی خودتون و نی نی کوچولوتون از همه چی مهمتره. پس موقع خرید مواد ترشی، حسابی دقت کنید. گل کلم، هویج، خیار، فلفل دلمه ای و کرفس باید سفت، بدون لک و تازه باشن. اینجوری هم ترشی خوشمزه تری دارین هم خیالتون راحته که دارین یه ترشی سالم و مقوی می خورین.

استفاده از سرکه سفید با اسیدیته مناسب:

توی این دستور، از سرکه سفید با 5% اسیدیته استفاده شده. این میزان اسیدیته برای ترشی مناسبه و باعث میشه سبزیجات به خوبی حفظ بشن. اگه سرکه شما اسیدیته بالاتری داره، می تونین با کمی آب رقیقش کنین.

نمک دریا، انتخاب سالم تر:

به جای نمک یددار، از نمک دریا بدون ید افزوده استفاده کنین. نمک دریا طعم بهتری به ترشی میده و برای سلامتی هم مفیدتره. فقط دقت کنین که میزان نمک رو رعایت کنین تا ترشی تون شور نشه.

شکر، طعم دهنده اختیاری:

اگه دوست دارین ترشی تون یه طعم ملایم و ملس داشته باشه، می تونین یه قاشق غذاخوری شکر بهش اضافه کنین. ولی اگه طعم ترش رو بیشتر می پسندین، می تونین شکر رو حذف کنین. این کاملا سلیقه ایه!

ادویه ها، عطر و طعم جادویی:

تخم گشنیز و تخم شوید عطر و طعم فوق العاده ای به ترشی میدن. برگ بو هم یه عطر ملایم و دلپذیر به ترشی اضافه میکنه. اگه دوست دارین طعم های دیگه ای رو امتحان کنین، می تونین کمی فلفل سیاه نکوبیده هم به ترشی اضافه کنین، البته به مقدار خیلی کم و با احتیاط در دوران بارداری.

جوشاندن سرکه و آب، راز ماندگاری ترشی:

قبل از اینکه سرکه و آب رو روی سبزیجات بریزین، اونها رو با هم بجوشونین. این کار باعث میشه میکروب های احتمالی از بین برن و ترشی تون ماندگاری بیشتری داشته باشه. بعد از جوشیدن، اجازه بدین سرکه و آب کمی خنک بشن.

چیدن مرتب سبزیجات در شیشه:

برای اینکه ترشی تون ظاهر قشنگی داشته باشه، سبزیجات رو به صورت مرتب و لایه لایه توی شیشه بچینین. بین لایه ها هم سیر و ادویه ها رو اضافه کنین. اینجوری ترشی تون هم خوشگل میشه هم طعم بهتری پیدا میکنه.

پر کردن شیشه تا لبه:

شیشه ترشی رو تا لبه از سبزیجات و مخلوط سرکه و آب پر کنین. این کار باعث میشه هوا وارد شیشه نشه و ترشی تون کپک نزنه.

حباب گیری ترشی، یه نکته کلیدی:

بعد از اینکه شیشه رو پر کردین، با یه چنگال یا قاشق، حباب های هوا رو از داخل شیشه خارج کنین. این کار باعث میشه ترشی تون بهتر جا بیفته و ماندگاری بیشتری داشته باشه.

نگهداری در جای خنک و تاریک:

شیشه ترشی رو توی یه جای خنک و تاریک مثل کابینت یا یخچال نگهداری کنین. نور و گرما باعث میشن ترشی تون زودتر خراب بشه.

صبر کنین تا ترشی جا بیفته!:

حداقل 2 تا 3 هفته صبر کنین تا ترشی تون جا بیفته و طعم واقعی خودش رو پیدا کنه. بعد از این مدت می تونین ترشی خوشمزه و خونگی خودتون رو نوش جان کنین.

مصرف به اندازه در دوران بارداری:

با وجود اینکه این ترشی با در نظر گرفتن محدودیت های بارداری تهیه شده، باز هم در مصرف اون زیاده روی نکنین. ترشی ها معمولا نمک و اسید بالایی دارن که ممکنه برای بعضی از خانم های باردار مشکل ایجاد کنه. پس به اندازه و با لذت نوش جان کنین!

استفاده از شیشه تمیز و استریل:

قبل از تهیه ترشی حتما شیشه مورد نظر را به خوبی بشویید و استریل کنید. استریل کردن شیشه با جوشاندن آن در آب به مدت 10 دقیقه انجام می‌شود. این کار از کپک زدن و فاسد شدن ترشی جلوگیری می‌کند.

تنوع در سبزیجات (با احتیاط):

اگرچه دستور اصلی شامل سبزیجات ذکر شده است، اما می‌توانید با اضافه کردن مقدار کمی سبزیجات دیگر مانند فلفل سبز شیرین (به مقدار خیلی کم و تست شده برای حساسیت) یا موسیر خرد شده (به مقدار محدود) تنوع ایجاد کنید. اما همیشه به واکنش بدن خود در دوران بارداری توجه داشته باشید و از مصرف مواد حساسیت‌زا خودداری کنید.

رعایت بهداشت در تمام مراحل:

از ابتدای تهیه ترشی تا پایان آن، به بهداشت فردی و محیطی دقت کنید. دست‌های خود را به طور مرتب بشویید و از وسایل تمیز و استریل استفاده کنید. این کار به حفظ سلامت ترشی و جلوگیری از آلودگی آن کمک می‌کند.

توجه به طعم و مزه در طول تهیه:

در طول تهیه ترشی، طعم و مزه آن را بچشید و در صورت نیاز مقدار نمک، شکر یا ادویه‌ها را تنظیم کنید. این کار به شما کمک می‌کند تا ترشی با طعم دلخواه خود را تهیه کنید. اما به یاد داشته باشید که در دوران بارداری، تغییرات هورمونی ممکن است حس چشایی شما را تحت تاثیر قرار دهد، بنابراین با احتیاط عمل کنید.

Dotted

سوالات متداول

اگه از این مطلب خوشت اومد خوشحال میشیم با بقیه هم به اشتراک بزاریش :)


  • تگ‌ها:

  • #ترشی بارداری#ویار بارداری#هوس بارداری#ترشی خانگی#دستور ترشی#بارداری سالم#تغذیه بارداری#ترشیجات