جادوی هفت رنگ در شیشه: طرز تهیه ترشی هفت بیجار گیلانی به سبک اصیل شمالی!
هفت بیجار، این ترشی خوشعطر و طعم گیلانی، سفرههای زمستانی ما را رنگین و دلپذیر میکند. طعم تند و ترش این ترشی، با عطر سبزیجات معطر محلی، هر ذائقهای را مجذوب خود میکند. اما راز یک هفت بیجار اصیل گیلانی چیست؟ چه نکاتی را باید رعایت کرد تا ترشی ما هم خوشمزه و هم ترد و ماندگار شود؟
شاید فکر کنید تهیه ترشی هفت بیجار کار سختی است، اما اصلا اینطور نیست! با کمی دقت و حوصله، میتوانید این ترشی خوشمزه را در خانه تهیه کنید و از طعم بینظیر آن لذت ببرید. در این مقاله، ما به شما طرز تهیه ترشی هفت بیجار گیلانی به روش سنتی و با تمام فوت و فنهای لازم را آموزش میدهیم. از انتخاب بهترین مواد اولیه گرفته تا نکات مهم در مورد میزان ترشی و ماندگاری، همه چیز را به شما خواهیم گفت.
فرقی نمیکند یک آشپز حرفهای باشید یا یک مبتدی، با این دستورالعمل ساده و جامع، میتوانید یک ترشی هفت بیجار بینظیر تهیه کنید و هنر خود را به رخ همگان بکشید. پس با ما همراه شوید تا رازهای این ترشی خوشمزه شمالی را کشف کنیم و طعم واقعی گیلان را به خانههای خود بیاوریم. در ادامه با مواد اولیه و دستور پخت قدم به قدم این ترشی خوشمزه آشنا خواهید شد.
مواد لازم
نکته: این دستور برای تهیه ترشی هفت بیجار گیلانی، مناسب برای 6-8 نفر است. پیمانه استفاده شده در این دستور، پیمانه استاندارد شیرینی پزی معادل 240 میلی لیتر است. قاشق غذاخوری معادل 15 میلی لیتر و قاشق چایخوری معادل 5 میلی لیتر در نظر گرفته شده است. در صورت تمایل به تهیه ترشی بیشتر یا کمتر، مقادیر مواد اولیه را به نسبت تغییر دهید. توجه داشته باشید که استفاده از مواد اولیه تازه و با کیفیت، تاثیر بسزایی در طعم نهایی ترشی خواهد داشت.
نام ماده
مقدار
گل کلم خرد شده
500 گرم
هویج نگینی خرد شده
300 گرم
کرفس خرد شده (ساقه و برگ)
250 گرم
بادمجان کبابی و خرد شده
3 عدد متوسط
سیر خرد شده
100 گرم (تقریباً 2 بوته بزرگ)
فلفل سبز تند ساطوری شده
50 گرم (حدود 10-15 عدد، بسته به تندی فلفل)
خیارشور خرد شده
200 گرم
سیر ترشی (اختیاری)
100 گرم
نعناع خشک
2 قاشق غذاخوری
مرزه خشک
2 قاشق غذاخوری
خالواش (پونه کوهی) خشک (اختیاری)
1 قاشق غذاخوری
تخم گشنیز آسیاب شده
1 قاشق غذاخوری
زردچوبه
1 قاشق غذاخوری
فلفل سیاه آسیاب شده
1 قاشق چایخوری
پودر گلپر
2 قاشق غذاخوری
سرکه سفید
به مقدار لازم (تا روی مواد را بپوشاند)
نمک
به مقدار لازم (حدود 2-3 قاشق غذاخوری)
حقایق تغذیه ای
هفت بیجار گیلانی: ترشی خوشمزه با فواید شگفتانگیز!
هفت بیجار گیلانی، این ترشی رنگارنگ و پرطرفدار، تنها یک چاشنی خوشمزه نیست، بلکه یک بمب انرژی و سرشار از مواد مغذی است! هرچند تعیین دقیق کالری و ارزش غذایی برای این ترشی به دلیل تنوع مواد اولیه و مقدار مصرف سرکه دشوار است، اما میتوان تخمین زد که هر 100 گرم از این ترشی حدود 50 تا 70 کیلوکالری انرژی داشته باشد.
**چرا هفت بیجار برای سلامتی مفید است؟**
* **فیبر بالا:** گل کلم، هویج، کرفس و خیارشور موجود در این ترشی، منبع غنی از فیبر هستند که به بهبود عملکرد دستگاه گوارش، کاهش کلسترول و کنترل قند خون کمک میکنند.
* **ویتامینها و مواد معدنی:** هویج سرشار از ویتامین A است که برای سلامت چشم مفید است. کرفس حاوی ویتامین K است که به انعقاد خون کمک میکند. سیر و فلفل سبز نیز حاوی ویتامین C هستند که سیستم ایمنی بدن را تقویت میکنند.
* **آنتیاکسیدانها:** بادمجان کبابی، سیر و فلفل سبز حاوی آنتیاکسیدانهایی هستند که از سلولهای بدن در برابر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت میکنند و خطر ابتلا به بیماریهای مزمن را کاهش میدهند.
* **پروبیوتیک:** خیارشور و سیر ترشی (در صورت استفاده) حاوی پروبیوتیکها هستند که به بهبود سلامت روده و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکنند.
* **ادویههای مفید:** نعناع، مرزه، خالواش، تخم گشنیز، زردچوبه، فلفل سیاه و گلپر، علاوه بر عطر و طعم بینظیر، خواص ضد التهابی، ضد میکروبی و آنتیاکسیدانی دارند که به سلامت بدن کمک میکنند.
**نکات مهم:**
* میزان نمک و سرکه مصرفی در تهیه ترشی را کنترل کنید تا از افزایش فشار خون و آسیب به مینای دندان جلوگیری شود.
* افرادی که مشکلات گوارشی دارند، بهتر است در مصرف این ترشی احتیاط کنند.
* برای بهرهمندی از حداکثر خواص این ترشی، از مواد اولیه تازه و با کیفیت استفاده کنید.
**هفت بیجار گیلانی، انتخابی هوشمندانه برای یک چاشنی خوشمزه و سالم!**
مراحل تهیه
1
آماده سازی مواد اولیه - مقدمه ای بر طعم بهشتی گیلان!
سلام به همه عاشقان طعم و مزه! امروز قصد داریم با هم یک ترشی فوق العاده خوشمزه و پرطرفدار گیلانی، یعنی هفت بیجار رو درست کنیم. راز یه هفت بیجار اصیل، استفاده از مواد اولیه تازه و با کیفیته. پس با دقت مواد رو آماده کنید تا یه ترشی بی نظیر داشته باشیم.
2
خرد کردن و آماده سازی سبزیجات - راز عطر و طعم بی نظیر
اول از همه میریم سراغ سبزیجات. گل کلم رو به قطعات کوچیک خرد کنید. هویج ها رو هم به صورت نگینی ریز خرد کنید. کرفس، هم ساقه و هم برگش رو، خوب بشورید و به صورت ریز خرد کنید. خیارشورها رو هم بعد از شستن به قطعات کوچک خرد کنید. سیرها رو هم پوست بگیرید و حسابی ریز خرد کنید. فلفل سبز تند رو هم بعد از شستن ساطوری کنید. اگه خیلی تند دوست ندارید، مقدارش رو کمتر کنید.
3
آماده سازی بادمجان - عطر کبابی، جادوی طعم!
حالا میرسیم به بادمجان. بادمجان ها رو روی شعله گاز یا داخل فر کبابی کنید تا پوستشون کاملا سیاه بشه. بعد از اینکه خنک شدن، پوستشون رو بگیرید و به صورت ریز خرد کنید. عطر دودی بادمجان کبابی، یه طعم فوق العاده به ترشی میده!
4
مخلوط کردن سبزیجات و ادویه ها - هارمونی رنگ و عطر
همه سبزیجات خرد شده (گل کلم، هویج، کرفس، بادمجان کبابی، سیر، فلفل سبز تند، خیارشور و سیر ترشی (در صورت استفاده)) رو داخل یه کاسه بزرگ بریزید. حالا نوبت اضافه کردن ادویه هاست. نعناع خشک، مرزه خشک و خالواش (پونه کوهی خشک) رو به همراه تخم گشنیز آسیاب شده، زردچوبه، فلفل سیاه آسیاب شده و پودر گلپر به مخلوط سبزیجات اضافه کنید. نمک رو هم اضافه کنید. مقدار نمک بستگی به ذائقه شما داره، اما حدود 2 تا 3 قاشق غذاخوری کافیه. خوب مواد رو با هم مخلوط کنید تا ادویه ها به طور یکنواخت پخش بشن.
5
اضافه کردن سرکه - غرق شدن در طعم ترش و ملس
مخلوط سبزیجات و ادویه ها رو داخل یه ظرف شیشه ای تمیز و خشک بریزید. حالا سرکه سفید رو آروم آروم به ظرف اضافه کنید تا جایی که روی همه مواد رو بپوشونه. مطمئن بشید که هیچ قسمتی از مواد خشک نمونده.
6
نگهداری و جا افتادن ترشی - صبر، کلید طلایی طعم اصیل!
در ظرف رو محکم ببندید و اون رو در یه جای خنک و تاریک به مدت حداقل 2 هفته نگهداری کنید تا ترشی جا بیفته. هر از گاهی به ظرف سر بزنید و اگه دیدید سرکه کم شده، کمی سرکه اضافه کنید. بعد از 2 هفته، ترشی هفت بیجار شما آماده است! با خیال راحت نوش جان کنید و از طعم بی نظیرش لذت ببرید.
7
نکات تکمیلی و فوت و فن های ترشی هفت بیجار - از من بشنوید!
برای اینکه ترشی خوشمزه تری داشته باشید، می تونید از سبزیجات معطر دیگه مثل گشنیز و جعفری خرد شده هم استفاده کنید. اگه دوست دارید ترشی شما تندتر باشه، می تونید از فلفل قرمز خشک آسیاب شده هم استفاده کنید. برای اینکه ترشی شما کپک نزنه، حتما از ظرف شیشه ای تمیز و خشک استفاده کنید و مطمئن بشید که همه مواد با سرکه پوشیده شده اند. نوش جان!
نکات مهم
انتخاب مواد اولیه تازه و باکیفیت، راز اصلی طعم بینظیر ترشی هفت بیجار گیلانی:
دوستان عزیز، رمز و راز یک ترشی هفت بیجار گیلانی اصیل، استفاده از مواد اولیه تازه و درجه یکه! سعی کنید گل کلم، هویج، کرفس، بادمجان، فلفل سبز و خیارشور رو از بهترین نوع انتخاب کنید. تازگی مواد، هم روی طعم و هم روی بافت ترشی تاثیر مستقیم داره. انگار دارید یک تابلوی نقاشی خوشمزه خلق میکنید، پس بهترین رنگها (مواد اولیه) رو انتخاب کنید!
کبابی کردن بادمجانها: عطر دودی و طعم فراموشنشدنی!:
بادمجان کبابی توی ترشی هفت بیجار گیلانی، یه جورایی امضای این ترشیه! حتماً بادمجانها رو روی حرارت مستقیم (مثل ذغال یا شعله گاز) کبابی کنید تا پوستشون کاملاً بسوزه و دودی بشه. بعد از اینکه خنک شدن، پوستشون رو جدا کنید و به اندازه دلخواه خرد کنید. این کار یه عطر و طعم دودی فوقالعاده به ترشی میده که اصلاً قابل مقایسه با بادمجان پخته شده نیست.
تندی ترشی رو خودت تنظیم کن!:
مقدار فلفل سبز ساطوری شده توی دستور، یه پیشنهاده! اگه اهل تندی هستید، میتونید مقدار بیشتری فلفل استفاده کنید، یا حتی از فلفلهای تندتر مثل فلفل هندی یا فلفل سرانو استفاده کنید. اما اگه تندی ملایم رو ترجیح میدید، مقدار فلفل رو کمتر کنید یا حتی از فلفل دلمهای سبز به جای فلفل تند استفاده کنید. اینجوری ترشیتون دقیقاً مطابق با سلیقه خودتون میشه.
خرد کردن یکنواخت مواد: زیبایی و انسجام ترشی:
سعی کنید مواد ترشی رو تا حد امکان به صورت یکنواخت خرد کنید. این کار نه تنها ظاهر ترشی رو زیباتر میکنه، بلکه باعث میشه طعمها به طور یکسان با هم ترکیب بشن و ترشی خوشمزهتری داشته باشید. برای هویج، گل کلم و کرفس، خرد کردن نگینی و نسبتاً ریز توصیه میشه.
استفاده از سبزیجات خشک معطر: عطر بهاری در شیشه ترشی!:
نعناع خشک، مرزه خشک و خالواش (پونه کوهی) خشک، عطر و طعم بینظیری به ترشی هفت بیجار گیلانی میدن. حتماً از سبزیجات خشک باکیفیت و معطر استفاده کنید. اگه به خالواش دسترسی ندارید، میتونید از پونه کوهی معمولی استفاده کنید، اما خالواش عطر و طعم خاصتری داره. قبل از اضافه کردن سبزیجات خشک، اونها رو کمی بین انگشتانتون بمالید تا عطرشون آزاد بشه.
نقش سیر: طعم دهنده جادویی:
سیر توی ترشی هفت بیجار گیلانی، یه نقش کلیدی داره. هم طعم ترشی رو متعادل میکنه و هم خواص ضد میکروبی و ضد قارچی داره که به ماندگاری بیشتر ترشی کمک میکنه. از سیر تازه و باکیفیت استفاده کنید و اون رو به صورت ریز خرد کنید. اگه طعم سیر ترشی رو دوست دارید، میتونید اون رو هم به ترشی اضافه کنید، اما این کار اختیاریه.
سرکه سفید: راز شفافیت و ماندگاری ترشی:
برای تهیه ترشی هفت بیجار گیلانی، حتماً از سرکه سفید استفاده کنید. سرکه سفید باعث میشه رنگ ترشی شفاف و زیبا بمونه و از تغییر رنگ مواد جلوگیری میکنه. همچنین، اسیدیته سرکه سفید باعث میشه ترشی برای مدت طولانیتری سالم بمونه. مطمئن بشید که سرکه به اندازه کافی ترشی رو پوشونده باشه.
نمک: تعادل طعمها و ماندگاری بیشتر:
نمک، هم برای طعم دادن به ترشی و هم برای افزایش ماندگاری اون ضروریه. مقدار نمک رو کم کم اضافه کنید و ترشی رو بچشید تا به طعم دلخواه برسید. معمولاً 2-3 قاشق غذاخوری نمک برای این مقدار مواد کافیه، اما ممکنه بسته به ذائقه شما کمی بیشتر یا کمتر لازم باشه.
ادویهها: تکمیل کننده طعم ترشی هفت بیجار:
تخم گشنیز آسیاب شده، زردچوبه، فلفل سیاه آسیاب شده و پودر گلپر، ادویههای اصلی ترشی هفت بیجار گیلانی هستند. هر کدوم از این ادویهها یه طعم خاص به ترشی میدن و باعث میشن ترشی عطر و طعم پیچیدهتری داشته باشه. حتماً از ادویههای تازه و باکیفیت استفاده کنید.
خیارشور: طعم و بافت متفاوت:
اضافه کردن خیارشور خرد شده به ترشی هفت بیجار گیلانی، یه انتخاب سلیقهایه. خیارشور یه طعم ترش و شور و یه بافت ترد به ترشی اضافه میکنه. اگه طعم خیارشور رو دوست دارید، حتماً اون رو به ترشی اضافه کنید، اما اگه طعم اصلی ترشی رو ترجیح میدید، میتونید اون رو حذف کنید.
ظرف مناسب: بهداشت و زیبایی ترشی:
برای نگهداری ترشی هفت بیجار گیلانی، از ظرف شیشهای تمیز و خشک استفاده کنید. ظرف شیشهای نه تنها بهداشتیتره، بلکه باعث میشه رنگ زیبای ترشی هم دیده بشه. قبل از ریختن ترشی توی ظرف، اون رو با آب جوش بشورید و کاملاً خشک کنید.
هواگیری: دشمن اصلی ترشی:
بعد از اینکه ترشی رو توی ظرف ریختید، مطمئن بشید که هیچ هوایی داخل ظرف باقی نمونده. برای این کار، میتونید با یه قاشق یا چنگال به آرومی روی ترشی فشار بیارید تا حبابهای هوا خارج بشن. اگه هوا داخل ظرف بمونه، باعث کپک زدن ترشی میشه.
زمان استراحت: صبر داشته باش!:
برای اینکه ترشی هفت بیجار گیلانی به خوبی جا بیفته و طعمها با هم ترکیب بشن، باید حداقل 2 هفته صبر کنید. در این مدت، ترشی رو در جای خنک و تاریک نگهداری کنید. بعد از 2 هفته، میتونید ترشی رو بچشید و اگه نیاز بود، کمی نمک یا سرکه به اون اضافه کنید.
نگهداری ترشی: افزایش طول عمر:
ترشی هفت بیجار گیلانی رو باید در جای خنک و تاریک نگهداری کرد. بهترین مکان برای نگهداری ترشی، یخچال هست. نگهداری در یخچال باعث میشه ترشی برای مدت طولانیتری سالم بمونه و طعم و رنگ خودش رو حفظ کنه.
تغییرات در دستور: خلاق باش!:
دستور ترشی هفت بیجار گیلانی که در اینجا ارائه شد، یه دستور پایه است. شما میتونید با توجه به سلیقه خودتون، تغییراتی در این دستور ایجاد کنید. مثلاً میتونید از سبزیجات دیگه مثل سیرابیج یا گشنیز هم توی ترشی استفاده کنید. یا میتونید مقدار ادویهها رو کم و زیاد کنید تا به طعم دلخواهتون برسید. خلاق باشید و از امتحان کردن طعمهای جدید نترسید!
سوالات متداول
آخ گفتی! این مشکل خیلی از دوستداران ترشیه. نرم شدن ترشی چندتا دلیل داره. اول اینکه مواد اولیه تون باید کاملا خشک و بدون رطوبت باشه. بعد از شستن سبزیجات و صیفی جات، حتما بذارید حسابی خشک بشن. دوم، مقدار نمک ترشی باید کافی باشه. نمک هم نقش نگهدارنده داره و هم باعث میشه بافت سبزیجات سفت تر بمونه. سوم، استفاده از سرکه مرغوب هم خیلی مهمه. سرکه های خیلی رقیق باعث نرم شدن بافت ترشی میشن. یه نکته دیگه هم اینکه اگه ترشی رو تو جای خیلی گرم نگهداری کنین، زودتر نرم میشه. پس یه جای خنک و تاریک براش انتخاب کنین. اگه بازم مشکل حل نشد، میتونین یه مقدار خیلی کم کلسیم کلراید (به اندازه نوک قاشق چایخوری برای این مقدار مواد) به ترشی اضافه کنین، این ماده باعث حفظ بافت ترد سبزیجات میشه، اما حواستون باشه زیاد نریزین چون ترشی رو تلخ میکنه.
ای وای! تندی زیاد ترشی میتونه خیلی آزاردهنده باشه. برای کم کردن تندی چندتا راه حل داری. اول اینکه میتونی مقدار فلفل سبز تند رو تو دستور کمتر کنی. اگه ترشی رو درست کردی و خیلی تند شده، یه مقدار دیگه از بقیه مواد اولیه مثل گل کلم، هویج و کرفس (البته بدون فلفل) رو خرد کن و به ترشی اضافه کن. این کار باعث میشه تندی ترشی تعدیل بشه. یه راه دیگه هم اینه که یه مقدار خیلی کم شکر (مثلا یک قاشق چایخوری) به ترشی اضافه کنی. شکر تا حدودی تندی رو خنثی میکنه. فقط حواست باشه شکر زیاد نریزی چون طعم ترشی رو عوض میکنه. یه راه حل دیگه هم اینه که ترشی رو چند روز تو یخچال نگهداری کنی. با گذشت زمان، تندی فلفل کمتر میشه.
بله عزیزم، میشه از سرکه سیب یا سرکه انگور هم استفاده کرد، اما طعم ترشی یه مقدار متفاوت میشه. سرکه سفید طعم ترشی رو تیزتر و ملس تر میکنه، در حالی که سرکه سیب یه طعم ملایم تر و ترش تر به ترشی میده. سرکه انگور هم طعم خاص خودش رو داره. اگه میخوای ترشی هفت بیجار با طعم سنتی و اصیل گیلانی داشته باشی، بهتره از سرکه سفید استفاده کنی. اما اگه میخوای یه طعم جدید و متفاوت رو امتحان کنی، میتونی از سرکه سیب یا سرکه انگور هم استفاده کنی. فقط یادت باشه که کیفیت سرکه خیلی مهمه. از سرکه های خونگی و مرغوب استفاده کن تا ترشی خوشمزه تری داشته باشی.
کپک زدن ترشی یکی از بدترین اتفاق هایی هست که میتونه بیفته! برای جلوگیری از کپک زدن چند تا نکته خیلی مهم رو باید رعایت کنی. اول اینکه ظرف ترشی باید کاملا تمیز و استریل شده باشه. میتونی ظرف رو چند دقیقه تو آب جوش بجوشونی و بعد کاملا خشکش کنی. دوم اینکه مواد اولیه ترشی باید کاملا خشک و بدون رطوبت باشن. سوم، مقدار سرکه ترشی باید کافی باشه و روی همه مواد رو بپوشونه. اگه مواد از سرکه بیرون باشن، احتمال کپک زدنشون خیلی بیشتر میشه. چهارم، از قاشق تمیز و خشک برای برداشتن ترشی استفاده کن. اگه قاشق خیس یا آلوده باشه، میتونه باعث کپک زدن ترشی بشه. اگه ترشی کپک زد، متاسفانه دیگه نمیشه ازش استفاده کرد و باید دور ریخته بشه. پس پیشگیری بهتر از درمانه!
راستش رو بخوای، استفاده از بادمجان سرخ شده تو ترشی هفت بیجار خیلی توصیه نمیشه. بادمجان کبابی طعم دودی و خوشمزهای به ترشی میده و بافتش هم بهتر حفظ میشه. اما بادمجان سرخ شده ممکنه روغن زیادی جذب کنه و باعث بشه ترشی چرب بشه و طعم خوبی نداشته باشه. همچنین، بافت بادمجان سرخ شده زودتر نرم میشه و ممکنه ترشی رو له کنه. اگه به هر دلیلی نمیخوای از بادمجان کبابی استفاده کنی، میتونی بادمجان رو تو فر بپزی یا گریل کنی. اینطوری هم طعمش خوب میشه و هم روغن زیادی جذب نمیکنه.
بله حتما میشه. نبود خالواش نباید جلوی درست کردن یه ترشی خوشمزه رو بگیره! خالواش یه عطر و طعم خاصی به ترشی میده، اما اگه در دسترس نبود، میتونی از مرزه بیشتر استفاده کنی. همچنین، کمی آویشن خشک هم میتونه جایگزین خوبی باشه. فقط حواست باشه مقدار آویشن زیاد نباشه چون طعمش خیلی قویه و ممکنه طعم ترشی رو تحت تاثیر قرار بده. یه مقدار خیلی کم نعناع فلفلی خشک هم میتونه یه عطر و طعم متفاوت و جالب به ترشی بده.
رنگ و لعاب ترشی خیلی مهمه و باعث میشه اشتهابرانگیزتر بشه. برای خوش رنگ شدن ترشی هفت بیجار، چندتا راه حل داری. اول اینکه از زردچوبه با کیفیت استفاده کن. زردچوبه نه تنها عطر و طعم خوبی به ترشی میده، بلکه باعث میشه رنگش هم زیباتر بشه. دوم اینکه میتونی یه مقدار خیلی کم پودر فلفل قرمز هم به ترشی اضافه کنی. پودر فلفل قرمز باعث میشه ترشی یه رنگ قرمز خوشرنگی داشته باشه. یه راه دیگه هم اینه که از هویج بیشتری تو ترشی استفاده کنی. هویج علاوه بر طعم خوب، رنگ زیبایی هم به ترشی میده. نور خورشید هم میتونه روی رنگ ترشی تاثیر بذاره، پس ترشی رو تو یه جای تاریک نگهداری کن.
صبر کردن برای رسیدن ترشی خیلی سخته، اما ارزشش رو داره! به طور کلی، ترشی هفت بیجار بعد از حدود 2 تا 3 هفته آماده خوردن میشه. تو این مدت، مواد ترشی طعم سرکه و ادویه ها رو به خودشون جذب میکنن و ترشی خوشمزه تر میشه. البته این زمان بستگی به دمای محیط هم داره. اگه هوا گرم باشه، ترشی زودتر میرسه. برای اینکه مطمئن بشی ترشی آماده شده، میتونی یه مقدار کم ازش رو امتحان کنی. اگه طعم مواد با هم ترکیب شده بود و طعم سرکه خیلی تند نبود، یعنی ترشی آماده است. یادت باشه ترشی رو تو یه جای خنک و تاریک نگهداری کنی تا کیفیتش حفظ بشه.
صد در صد! یکی از قشنگی های ترشی هفت بیجار اینه که میتونی با سلیقه خودت موادش رو تغییر بدی. مثلاً میتونی از فلفل دلمه ای رنگی، کدو سبز، یا حتی لوبیا سبز هم تو ترشی استفاده کنی. بعضی ها هم از چغندر پخته و خرد شده استفاده میکنن که ترشی رو خیلی خوشرنگ میکنه. فقط یادت باشه که اگه از سبزیجات آبدار استفاده میکنی، حتما بذار آبشون کاملا کشیده بشه تا ترشی آبکی نشه. همچنین، بهتره سبزیجاتی رو انتخاب کنی که طعمشون با بقیه مواد هماهنگ باشه و طعم ترشی رو خراب نکنه.
اندازه خرد کردن مواد ترشی خیلی مهمه و روی طعم و بافت نهایی ترشی تاثیر میذاره. بهتره همه مواد رو به یه اندازه خرد کنی تا ترشی ظاهر یکدستی داشته باشه و طعم ها به طور مساوی پخش بشن. معمولا برای ترشی هفت بیجار، مواد رو به صورت نگینی یا خلالی خرد میکنن. اندازه نگین ها یا خلال ها نباید خیلی بزرگ باشه که ترشی دیر برسه و طعم مواد به خوبی ترکیب نشه. نباید هم خیلی ریز باشه که ترشی له بشه. یه اندازه متوسط و مناسب بهترین گزینه است. میتونی از چاقو یا خردکن برقی برای خرد کردن مواد استفاده کنی. فقط حواست باشه که مواد رو خیلی له نکنی.
کدر شدن سرکه ترشی یه اتفاق طبیعیه و معمولا نشونه خراب شدن ترشی نیست. این کدورت به خاطر رسوب کردن مواد جامد و املاح موجود تو سبزیجات و ادویه ها هست. این رسوبات کاملا بی ضرر هستن و هیچ تاثیری روی طعم ترشی ندارن. اگه میخوای سرکه ترشی شفاف تر بشه، میتونی ترشی رو از یه صافی رد کنی و سرکه رو جدا کنی. بعد سرکه صاف شده رو دوباره روی مواد ترشی بریز. اما به نظر من این کار ضروری نیست و ترشی با همون سرکه کدر هم خوشمزه است. فقط اگه دیدی ترشی بوی نامطبوعی میده یا کپک زده، دیگه نباید ازش استفاده کنی.
بله میشه، اصلا اجباری نیست که حتما سیر ترشی داشته باشید. سیر ترشی طعم و عطر خاصی به ترشی هفت بیجار میده، اما اگه در دسترس نبود یا طعمش رو دوست نداشتی، میتونی حذفش کنی. حذف سیر ترشی خیلی روی طعم کلی ترشی تاثیر نمیذاره. فقط ممکنه یه مقدار از پیچیدگی طعمش کم بشه. اگه میخوای طعم سیر رو تو ترشی داشته باشی، میتونی مقدار سیر تازه خرد شده رو بیشتر کنی. همچنین، میتونی یه مقدار پودر سیر هم به ترشی اضافه کنی.
تنظیم نمک ترشی خیلی مهمه و نیاز به تجربه داره. یه قانون کلی اینه که برای هر لیتر سرکه، حدود 2 تا 3 قاشق غذاخوری نمک استفاده کنی. اما این مقدار ممکنه بسته به نوع نمک و ذائقه شما کمی تغییر کنه. بهترین راه اینه که نمک رو کم کم به ترشی اضافه کنی و بعد از هر بار اضافه کردن، ترشی رو بچشی. اگه ترشی بی مزه بود، یه مقدار دیگه نمک اضافه کن. فقط حواست باشه که نمک رو یکدفعه زیاد نریزی چون ممکنه ترشی خیلی شور بشه. یه نکته دیگه هم اینکه بعد از چند روز نگهداری، طعم ترشی بهتر میشه و ممکنه شوری اون هم بیشتر حس بشه. پس بهتره تو همون روز اول خیلی ترشی رو شور نکنی.
بله، میتونید از تخم گشنیز درسته هم استفاده کنید، اما طعم و عطرش به اندازه تخم گشنیز آسیاب شده پخش نمیشه. تخم گشنیز آسیاب شده عطر و طعم بیشتری رو آزاد میکنه و باعث میشه ترشی خوشمزه تر بشه. اما اگه تخم گشنیز درسته رو ترجیح میدین، میتونین قبل از اضافه کردن به ترشی، یه مقدار خیلی کم تفتش بدین. تفت دادن باعث میشه عطرش بیشتر بشه. فقط حواستون باشه که تخم گشنیز رو نسوزونین چون طعمش تلخ میشه.
نگهداری ترشی تو یخچال به حفظ کیفیت و ماندگاریش کمک میکنه. یخچال یه محیط خنک و تاریک فراهم میکنه که از کپک زدن و نرم شدن ترشی جلوگیری میکنه. اگه ترشی رو تو دمای محیط نگهداری کنی، ممکنه زودتر خراب بشه. به خصوص اگه هوا گرم باشه. پس بهتره ترشی رو همیشه تو یخچال نگهداری کنی. فقط یادت باشه که بعد از هر بار استفاده، در ظرف ترشی رو محکم ببندی تا هوا واردش نشه.
خیلی راحته! کافیه یه تناسب ساده برقرار کنی. اول ببین میخوای مقدار ترشی رو چند برابر یا چند قسمت کنی. مثلاً اگه میخوای مقدار ترشی رو دو برابر کنی، باید مقدار همه مواد اولیه رو هم دو برابر کنی. اگه میخوای مقدار ترشی رو نصف کنی، باید مقدار همه مواد اولیه رو هم نصف کنی. برای اینکه کار راحت تر بشه، میتونی از یه ماشین حساب استفاده کنی و مقدار هر ماده رو به طور دقیق محاسبه کنی. فقط حواست باشه که مقدار سرکه و نمک رو هم باید متناسب با بقیه مواد تغییر بدی.
پودر گلپر یکی از ادویه های اصلی و مهم تو ترشی هفت بیجار هست و یه عطر و طعم خاص و منحصر به فرد بهش میده. اما اگه به هر دلیلی پودر گلپر در دسترس نبود، میتونین یه مقدار کم زیره آسیاب شده به ترشی اضافه کنین. زیره هم یه عطر و طعم گرم و مطبوعی داره و میتونه تا حدودی جایگزین گلپر بشه. اما اگه میخوای طعم اصیل و سنتی ترشی هفت بیجار رو داشته باشی، بهتره حتما از پودر گلپر استفاده کنی. میتونی پودر گلپر رو از عطاری ها تهیه کنی.
به طور کلی، استفاده از آب در ترشی هفت بیجار توصیه نمیشود و میتواند باعث فساد و کاهش ماندگاری ترشی شود. آب محیط مناسبی برای رشد باکتریها و قارچها فراهم میکند و میتواند منجر به کپک زدن و نرم شدن مواد ترشی شود. سرکه با خاصیت اسیدی خود، مانع رشد میکروبها میشود و به حفظ ترشی کمک میکند. اگر احساس میکنید ترشی شما خیلی غلیظ است، به جای آب، از سرکه بیشتری استفاده کنید. اگر به هر دلیلی مجبور به استفاده از آب شدید، حتما از آب جوشیده سرد شده استفاده کنید و مقدار آن را به حداقل برسانید.
برای اینکه سبزیجات خشک عطر و طعم بهتری به ترشی بدهند، چند نکته را رعایت کنید: 1. از سبزیجات خشک تازه استفاده کنید. سبزیجات خشک کهنه عطر و طعم خود را از دست دادهاند. 2. قبل از اضافه کردن سبزیجات خشک به ترشی، آنها را کمی خرد کنید یا بین انگشتان خود بمالید تا عطرشان آزاد شود. 3. سبزیجات خشک را در مراحل اولیه تهیه ترشی اضافه کنید تا فرصت کافی برای آزاد شدن عطر و طعم داشته باشند. 4. اگر میخواهید عطر و طعم سبزیجات خشک قویتر باشد، میتوانید آنها را قبل از اضافه کردن به ترشی، چند دقیقه در سرکه خیس کنید.
اگه از این مطلب خوشت اومد خوشحال میشیم با بقیه هم به اشتراک بزاریش :)