پاییز فصل رنگها و عطرهاست، و چه عطری دلانگیزتر از بوی به ترش و شیرین که خبر از ترشیهای خوشمزه میدهد؟ ترشی به، یکی از آن چاشنیهای اصیل ایرانی است که میتواند سفرههای شما را رنگینتر و طعم غذاها را بینظیرتر کند. اما راز یک ترشی به خوشطعم چیست؟ چه نکاتی را باید رعایت کرد تا به بهترین نتیجه رسید؟
تهیه ترشی به شاید در نگاه اول کمی پیچیده به نظر برسد، اما با یک دستور پخت دقیق و رعایت نکات کلیدی، میتوانید به راحتی این ترشی خوشمزه را در خانه تهیه کنید. تصور کنید در یک روز سرد پاییزی، در کنار خانواده دور هم جمع شدهاید و با لذت از طعم ترش و شیرین این ترشی بینظیر در کنار غذاهایتان لذت میبرید.
در این مقاله، قصد داریم شما را با تمام فوت و فنهای تهیه ترشی به آشنا کنیم. از انتخاب بهترین نوع به گرفته تا نکات مهم در نگهداری ترشی، همه چیز را به شما خواهیم گفت. پس اگر شما هم عاشق طعمهای اصیل ایرانی هستید و دوست دارید یک ترشی به خانگی و خوشمزه داشته باشید، با ما همراه شوید. در ادامه، طرز تهیه گام به گام این ترشی خوشمزه را یاد خواهیم گرفت.
مواد لازم
نکته: این دستور برای تهیه ترشی مخلوط خانگی به میزان تقریبی 2 کیلوگرم مناسب است. پیمانه مورد استفاده در این دستور، پیمانه استاندارد شیرینیپزی (240 میلیلیتر) است. هر قاشق غذاخوری معادل 15 میلیلیتر و هر قاشق چایخوری معادل 5 میلیلیتر در نظر گرفته شده است.
جادوی ترشی مخلوط خانگی: سفری به دنیای طعم و سلامتی!
ترشی مخلوط خانگی، فراتر از یک چاشنی خوشمزه، گنجینه ای از مواد مغذی است! با این دستور تهیه که حدود 2 کیلوگرم ترشی به شما می دهد، نه تنها سفره تان را رنگین می کنید، بلکه فواید بسیاری را به بدن خود هدیه می دهید.
**ارزش غذایی تقریبی در هر 100 گرم (این مقدار تخمینی است و بسته به میزان استفاده از هر ماده تغییر می کند):**
* **کالری:** حدود 30-50 کیلوکالری
* **کربوهیدرات:** 5-10 گرم (بیشتر از سبزیجات مختلف تامین می شود)
* **پروتئین:** کمتر از 1 گرم
* **چربی:** کمتر از 1 گرم (مقدار بسیار کمی در برخی سبزیجات وجود دارد)
* **فیبر:** 1-2 گرم (به دلیل وجود سبزیجات متنوع)
* **سدیم:** بسته به میزان نمک افزوده شده، متغیر است. در مصرف نمک دقت کنید!
**فواید کلیدی این ترشی:**
* **پروبیوتیک ها:** فرآیند تخمیر ترشی، باعث تولید پروبیوتیک های مفید برای سلامت روده می شود.
* **آنتی اکسیدان ها:** سبزیجات رنگارنگ مانند گل کلم، هویج و فلفل دلمه ای، سرشار از آنتی اکسیدان هایی هستند که از بدن در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کنند.
* **ویتامین ها و مواد معدنی:** هویج (ویتامین A)، گل کلم (ویتامین C و K)، و سبزیجات معطر (ویتامین ها و مواد معدنی مختلف) به ارزش غذایی این ترشی می افزایند.
* **فیبر:** فیبر موجود در سبزیجات به بهبود عملکرد دستگاه گوارش و تنظیم قند خون کمک می کند.
* **ادویه جات شفابخش:** سیاه دانه، تخم گشنیز، زردچوبه و گلپر، نه تنها عطر و طعم بی نظیری به ترشی می دهند، بلکه خواص ضد التهابی، ضد میکروبی و تقویت کننده سیستم ایمنی دارند.
**نکته مهم:** به دلیل استفاده از نمک در تهیه ترشی، در مصرف آن تعادل را رعایت کنید، به خصوص اگر فشار خون بالا دارید. همچنین، افرادی که مشکلات گوارشی دارند، بهتر است در مصرف ترشی احتیاط کنند.
با تهیه این ترشی خوشمزه و مقوی، سلامتی و لذت را همزمان به سفره خود بیاورید! این دستور با استفاده از مواد اولیه تازه و با کیفیت، ترشی ای بی نظیر و سالم را برای شما به ارمغان می آورد. نوش جان!
مراحل تهیه
1
آماده سازی مواد اولیه: جواهری از دل باغ در ترشی به!
خب، قبل از هر چیز بریم سراغ آمادهسازی مواد اولیه. مثل یه هنرمند که رنگهاشو برای خلق یه شاهکار آماده میکنه، ما هم باید مواد ترشیمونو با دقت آماده کنیم. گل کلم رو به گلهای کوچیکتر تقسیم کنین و خوب بشورین. هویج و خیار رو هم به صورت حلقهای یا نگینی خرد کنین. کرفس با برگهاش، عطر بینظیری به ترشی میده، پس اونم ریز خرد کنین. سیرها رو هم پوست بکنین و حبههاش رو جدا کنین. فلفلهای تند رو هم بسته به ذائقتون، خرد یا درسته استفاده کنین. موسیر خشک رو هم از قبل خیس کنین تا نرم بشه. سبزی ترشی، راز خوشمزگی ترشی خونگیه، پس ترخون، مرزه، جعفری، گشنیز و نعناع رو خوب بشورین و بعد از خشک شدن، ساطوری کنین. یادتون باشه، کیفیت مواد اولیه، نقش تعیینکنندهای در طعم نهایی ترشی داره!
2
خیساندن و ضدعفونی کردن: شستشوی روح ترشی!
برای اطمینان از اینکه ترشیمون هیچ مهمون ناخواندهای نداشته باشه، یه مرحلهی مهم داریم: ضدعفونی کردن. تمام سبزیجات خرد شده (گل کلم، هویج، خیار، کرفس) رو داخل یه ظرف بزرگ بریزین و با آب سرد و کمی سرکه بشورین. این کار باعث میشه هم مواد تمیز بشن و هم از رشد باکتریها جلوگیری بشه. بعد از شستشو، مواد رو روی یه پارچه تمیز پهن کنین تا آب اضافهشون گرفته بشه. موسیرهای خیس خورده رو هم آبکش کنین و کنار بذارین.
3
تهیه مخلوط ادویه: سمفونی عطر و طعم!
حالا وقتشه که ادویههای معطر رو با هم ترکیب کنیم و یه مخلوط جادویی بسازیم. سیاه دانه، تخم گشنیز، زردچوبه و پودر گلپر رو داخل یه کاسه بریزین و خوب با هم مخلوط کنین. این ترکیب ادویه، علاوه بر طعم فوقالعاده، خواص بینظیری هم به ترشی میده. بوی این ادویهها، نوید یه ترشی خوشمزه رو میده!
4
لایه بندی مواد در ظرف: چیدمان رنگ و عطر!
یه ظرف شیشهای تمیز و خشک انتخاب کنین. حالا شروع کنین به لایه لایه چیدن مواد. یه لایه از مخلوط سبزیجات (گل کلم، هویج، خیار، کرفس) بریزین، بعد چند حبه سیر، چند تا فلفل تند، کمی موسیر و مقداری از مخلوط سبزی ترشی و ادویهها رو روی اون بریزین. این کار رو تا پر شدن ظرف تکرار کنین. یادتون باشه، هر لایه رو با فشار ملایم، کمی فشرده کنین تا فضای خالی بین مواد کم بشه.
5
تهیه محلول سرکه: محافظ طعم و ماندگاری!
سرکه سفید رو با کمی آب رقیق کنین. میزان رقیق کردن سرکه بستگی به ذائقه شما داره. اگه طعم ترش ترشی رو بیشتر دوست دارین، سرکه رو کمتر رقیق کنین. نمک رو هم به سرکه اضافه کنین و خوب هم بزنین تا حل بشه. میزان نمک هم بسته به ذائقه شما قابل تنظیمه، اما حدوداً 4 قاشق غذاخوری برای این مقدار مواد کافیه. البته بهتره کم کم اضافه کنین و بچشین تا شور نشه.
6
پر کردن ظرف با محلول سرکه: غرق شدن در طعم!
محلول سرکه رو به آرومی روی مواد داخل ظرف بریزین تا کاملاً روی مواد رو بپوشونه. اگه بعد از ریختن سرکه، فضای خالی داخل ظرف دیدین، با کمی سرکه بیشتر، اون فضا رو پر کنین. مطمئن بشین که هیچ قسمتی از مواد، بیرون از سرکه نمونده باشه. اگه دوست دارین ترشیتون کپک نزنه، میتونین یه لایه نازک روغن زیتون روی سطح ترشی بریزین.
7
نگهداری و صبر: انتظار برای جادو!
درب ظرف ترشی رو محکم ببندین و اون رو در یه جای خنک، تاریک و خشک نگهداری کنین. ترشی به، حداقل به 2 تا 3 هفته زمان نیاز داره تا جا بیفته و طعم واقعیاش رو نشون بده. در طول این مدت، هر چند روز یه بار به ترشی سر بزنین و اگه دیدین سطح سرکه پایین اومده، کمی سرکه بیشتر بهش اضافه کنین. بعد از 2 تا 3 هفته، ترشی خوشمزه شما آمادهست! نوش جان!
نکات مهم
انتخاب مواد اولیه باکیفیت: راز یک ترشی خوشمزه:
سلام دوستای هنرمندم! اولین و مهمترین قدم برای تهیه یک ترشی به یادماندنی، انتخاب مواد اولیه تازه و درجه یکه. گل کلمهاتون باید سفت و بدون لک باشن، هویجها ترد و خوشرنگ، خیارها قلمی و بدون تخمهای درشت. کرفس تازه با برگهای شاداب عطر بینظیری به ترشی میده. یادتون باشه، کیفیت مواد اولیه، طعم نهایی ترشی رو تضمین میکنه!
آمادهسازی صحیح سبزیجات: رمز ماندگاری ترشی:
بعد از تهیه مواد اولیه، نوبت به آمادهسازی اونها میرسه. گل کلم، هویج، خیار و کرفس رو خوب بشورید و اجازه بدید کاملاً خشک بشن. خرد کردن سبزیجات هم خیلی مهمه؛ خیلی ریز نباشن که له بشن و خیلی درشت نباشن که طعم سرکه به خوردشون نره. سایز یکسان باعث میشه هم ترشی ظاهر بهتری داشته باشه و هم طعم به صورت یکنواخت پخش بشه.
نقش حیاتی سیر و فلفل: طعمدهندههای جادویی:
سیر و فلفل، از ارکان اصلی ترشی مخلوط هستن. سیر رو پوست بگیرید و به صورت ورقهای یا خرد شده به ترشی اضافه کنید. مقدار سیر بستگی به ذائقه شما داره. فلفل سبز تند هم باید با احتیاط استفاده بشه؛ اول یکی دو تا اضافه کنید و بعد بچشید، اگه کم بود، باز هم اضافه کنید. یادتون باشه، تندی بیش از حد، طعم بقیه مواد رو از بین میبره.
موسیر خشک: عطر و طعم اصیل ایرانی:
موسیر خشک، یکی از طعمدهندههای اصیل و خوشمزه ترشیه. موسیر رو قبل از استفاده، چند ساعتی توی آب خیس کنید تا نرم بشه و بعد خردش کنید. اضافه کردن موسیر، عطر و طعم خاص و بینظیری به ترشی میده که حتماً ازش لذت خواهید برد.
سبزی ترشی: معجونی از عطر و طعم:
سبزی ترشی (ترخون، مرزه، جعفری، گشنیز، نعناع) نقش بسیار مهمی در طعم نهایی ترشی داره. سبزیها رو خوب پاک کنید، بشورید و بعد از خشک شدن، ساطوری کنید. نسبت سبزیها بستگی به ذائقه شما داره، ولی معمولاً ترخون و مرزه، نسبت به بقیه سبزیها بیشتر استفاده میشن.
ادویهها: جادوگران طعم:
ادویهها، از جمله سیاه دانه، تخم گشنیز، زردچوبه و پودر گلپر، طعم و عطر ترشی رو تکمیل میکنن. سیاه دانه و تخم گشنیز رو کمی تفت بدید تا عطرشون آزاد بشه. زردچوبه رنگ و طعم ملایمی به ترشی میده و پودر گلپر، عطر و طعم بینظیری داره که ترشی رو خاص میکنه. مقدار ادویهها رو هم میتونید با توجه به ذائقه خودتون تنظیم کنید.
انتخاب سرکه: کلید اصلی ماندگاری و طعم:
برای ترشی مخلوط، بهتره از سرکه سفید استفاده کنید. سرکه سفید، رنگ ترشی رو حفظ میکنه و طعم ملایمتری نسبت به سرکه قرمز داره. اگه طعم سرکه براتون خیلی تنده، میتونید با کمی آب رقیقش کنید. نسبت سرکه به آب بستگی به ذائقه شما داره، ولی معمولاً نسبت 2 به 1 (2 قسمت سرکه و 1 قسمت آب) مناسبه.
نمک: تنظیمکننده نهایی طعم:
نمک، علاوه بر طعم دادن به ترشی، نقش مهمی در نگهداری اون هم داره. مقدار نمک رو باید با دقت تنظیم کنید. کم بودن نمک باعث میشه ترشی زود خراب بشه و زیاد بودن اون، طعم ترشی رو شور میکنه. تقریباً 4 قاشق غذاخوری نمک برای این مقدار مواد اولیه کافیه، ولی بهتره بعد از اضافه کردن، ترشی رو بچشید و در صورت نیاز، نمک بیشتری اضافه کنید.
رعایت بهداشت: ضامن سلامتی و کیفیت:
قبل از شروع کار، حتماً دستهاتون رو خوب بشورید و از ظروف تمیز و استریل استفاده کنید. این کار باعث میشه از رشد باکتریها و کپکها جلوگیری بشه و ترشی شما سالم و باکیفیت بمونه.
چیدن مواد در ظرف: هنر چیدمان:
مواد ترشی رو به ترتیب و به صورت لایهای داخل ظرف بچینید. بین هر لایه، کمی سبزی ترشی و ادویه بپاشید. این کار باعث میشه طعم و عطر ادویهها به طور یکنواخت در ترشی پخش بشه.
پر کردن ظرف با سرکه: آخرین مرحله:
بعد از چیدن مواد، ظرف رو با سرکه پر کنید تا روی همه مواد رو بپوشونه. اگه لازم بود، میتونید کمی آب هم به سرکه اضافه کنید. دقت کنید که هیچ قسمتی از مواد، بیرون از سرکه نمونه.
حبابگیری: برای جلوگیری از فساد:
بعد از پر کردن ظرف با سرکه، با یک قاشق یا چنگال، روی مواد رو فشار بدید تا حبابهای هوا خارج بشن. وجود حبابهای هوا باعث میشه ترشی زودتر کپک بزنه.
نگهداری ترشی: صبر، کلید طعم بینظیر:
بعد از تهیه ترشی، اون رو در جای خنک و تاریک نگهداری کنید. ترشی حداقل به 2 تا 3 هفته زمان نیاز داره تا جا بیفته و طعمش به خوبی ترکیب بشه. صبر داشته باشید و از خوردن ترشی عجله نکنید!
ظروف مناسب ترشی: حافظان طعم و کیفیت:
بهترین ظروف برای نگهداری ترشی، ظروف شیشهای هستن. ظروف شیشهای، طعم ترشی رو تغییر نمیدن و از نفوذ هوا و رطوبت جلوگیری میکنن. قبل از استفاده از ظروف شیشهای، اونها رو خوب بشورید و استریل کنید.
تنوع در مواد اولیه: خلاقیت در طعم:
این دستور، پایه اصلی ترشی مخلوطه. شما میتونید با اضافه کردن مواد اولیه دیگه، مثل بادمجان، سیر ترشی، پیاز ترشی و... تنوعی در طعم ترشی ایجاد کنید. خلاق باشید و از امتحان کردن طعمهای جدید نترسید!
سوالات متداول
آخ از دست این ترشی های نرم! چند تا دلیل داره. اول اینکه، حتماً سبزیجات رو بعد از شستن، خوبِ خوب خشک کنید. رطوبت اضافی دشمن ترشیه! دوم، از سرکه با کیفیت و درصد اسیدی مناسب استفاده کنید. سرکه رقیق کافی نیست و باعث نرم شدن بافت مواد میشه. سوم، نمک به اندازه کافی بزنید. نمک هم نقش نگهدارنده داره هم باعث حفظ بافت سبزیجات میشه. چهارم، موقع چیدن مواد توی شیشه، خیلی فشارشون ندید و فضای کافی برای گردش سرکه بینشون بذارید. پنجم، حتماً شیشه ترشی رو توی جای خنک و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری کنید.
این سوال خیلی مهمه! ببینید، غلظت سرکه به ذائقه شما بستگی داره. اگه طعم ملایمتری رو دوست دارید، میتونید سرکه رو با آب رقیق کنید. اما یادتون باشه، هرچی سرکه رقیقتر باشه، احتمال کپک زدن و نرم شدن ترشی بیشتر میشه. پیشنهاد من اینه که اول با نسبت 3 پیمانه سرکه به 1 پیمانه آب شروع کنید و بعد از چشیدن، اگه لازم بود کمی آب اضافه کنید. اگه از سرکه خیلی ترش خوشتون نمیاد، میتونید از سرکه سیب به جای سرکه سفید استفاده کنید که طعم ملایمتری داره. در نهایت، مهم اینه که مخلوط سرکه و آب، روی تمام مواد ترشی رو بپوشونه.
بله، اتفاقاً موسیر تازه عطر و طعم خیلی خوبی به ترشی میده. اما یه نکته مهم داره! موسیر تازه آب بیشتری داره و ممکنه باعث رقیق شدن ترشی و کپک زدن بشه. برای استفاده از موسیر تازه، اول اونها رو پوست بگیرید و نازک حلقه کنید. بعد، چند ساعت روی یک پارچه تمیز پهن کنید تا کمی رطوبتشون گرفته بشه. حتی میتونید یک روز کامل توی یخچال بذارید تا حسابی خشک بشن. بعد از این مرحله، میتونید به همون مقدار موسیر خشک توی دستور، از موسیر تازه استفاده کنید.
کپک زدن ترشی یکی از بدترین اتفاقات ممکنه! اصلیترین دلیلش، وجود رطوبت و آلودگیه. برای جلوگیری از کپک زدن، این نکات رو رعایت کنید: اول اینکه، تمام مواد اولیه و شیشه ترشی رو قبل از استفاده کاملاً تمیز و خشک کنید. دوم، از قاشق تمیز برای برداشتن ترشی استفاده کنید و از فرو بردن قاشق کثیف توی شیشه ترشی خودداری کنید. سوم، مطمئن بشید که تمام مواد ترشی زیر سطح سرکه قرار دارند. اگه لازم بود، یک وزنه کوچیک (مثل یک سنگ تمیز و جوشونده شده) روی مواد بذارید تا زیر سرکه بمونن. چهارم، شیشه ترشی رو توی جای خنک و تاریک نگهداری کنید. پنجم، اگه دیدید روی ترشی کپک زده، متاسفانه اون قسمت رو باید دور بریزید و بقیه ترشی رو هم بهتره مصرف نکنید، چون ممکنه سم تولید کرده باشه. پیشگیری بهتر از درمانه!
این سوال خیلی بستگی به سلیقه شما داره. پختن جزئی مواد، باعث میشه ترشی شما نرمتر بشه و زودتر آماده مصرف بشه. اما اگه میخواید ترشی تردتری داشته باشید، بهتره مواد رو خام استفاده کنید. اگه تصمیم گرفتید مواد رو نیم پز کنید، دقت کنید که فقط خیلی کوتاه (مثلاً 2-3 دقیقه) توی آب جوش بریزید و بلافاصله توی آب یخ بذارید تا پختشون متوقف بشه. بعد از خشک کردن کامل، میتونید ازشون توی ترشی استفاده کنید.
انتخاب سرکه کاملاً سلیقهایه! سرکه سفید، سرکه سیب و سرکه انگور از جمله سرکههایی هستن که معمولاً برای تهیه ترشی استفاده میشن. سرکه سفید طعم تندتری داره و برای ترشیهای تند و تیز مناسبه. سرکه سیب طعم ملایمتری داره و یه کم شیرینه و برای کسایی که ترشی ملایمتری دوست دارن، انتخاب خوبیه. سرکه انگور هم طعم خاص و خوشمزهای داره و میتونه گزینه خوبی برای ترشی باشه. نکته مهم اینه که از سرکه با کیفیت و پاستوریزه استفاده کنید تا از کپک زدن ترشی جلوگیری بشه.
معمولاً برای اینکه طعمها به خوبی با هم ترکیب بشن و ترشی جا بیفته، حداقل 2 تا 3 هفته زمان لازمه. اما این زمان بسته به دمای محیط و نوع مواد اولیه هم میتونه کمی متفاوت باشه. هرچی هوا گرمتر باشه، ترشی زودتر میرسه. برای اینکه مطمئن بشید ترشی آماده شده، بعد از 2 هفته یه کوچولو ازش بچشید. اگه طعم سرکه خیلی تند بود و مواد هنوز طعم نگرفته بودن، بذارید یه هفته دیگه هم بمونه.
بله، شما میتونید مقدار مواد اولیه رو بر اساس سلیقه خودتون کم یا زیاد کنید. مثلاً اگه از گل کلم بیشتر خوشتون میاد، میتونید مقدارش رو بیشتر کنید و از خیار کم کنید. اما یادتون باشه، با تغییر مقدار مواد اولیه، باید مقدار سرکه و نمک رو هم متناسب با اونها تغییر بدید. نکته مهم اینه که همیشه باید سرکه روی تمام مواد رو بپوشونه و نمک هم به اندازهای باشه که طعم ترشی متعادل بشه. اگه مقدار مواد رو خیلی زیاد تغییر دادید، بهتره اول یه مقدار کم ترشی درست کنید و بعد از اینکه طعمش رو تست کردید، مقدار مواد رو برای دفعات بعدی تنظیم کنید.
برای تندتر شدن ترشی، چند راه داری. اول اینکه تعداد فلفل سبز تند رو بیشتر کن. دوم اینکه، میتونی از پودر فلفل قرمز هم استفاده کنی. فقط خیلی کم بزن که ترشی خیلی تند نشه. یه روش دیگه هم اینه که از فلفل های تند خشک شده استفاده کنی. قبل از اضافه کردن به ترشی، چند دقیقه تو آب گرم خیسشون کن تا نرم بشن. بعد حلقه حلقه کن و به ترشی اضافه کن. یادت باشه تندی فلفل ها باهم فرق میکنه. پس اول با مقدار کم شروع کن و بچش.
بهترین ظرف برای نگهداری ترشی، شیشه ایه. شیشه هیچ واکنشی با مواد ترشی نشون نمیده و باعث حفظ طعم و کیفیت ترشی میشه. ظرف پلاستیکی ممکنه مواد شیمیایی از خودش آزاد کنه که برای سلامتی مضر باشه. علاوه بر این، ظرف شیشه ای راحت تر تمیز میشه و از نفوذ هوا و رطوبت به داخل ترشی جلوگیری میکنه. پس حتما از ظرف شیشه ای تمیز و خشک برای نگهداری ترشی استفاده کن.
کپک ها انواع مختلفی دارن. بعضی از کپک ها برای سلامتی ضرر ندارن، اما بعضی دیگه سم تولید میکنن. این سم ها ممکنه باعث مشکلات گوارشی، آلرژی و حتی بیماری های خطرناک تر بشن. متاسفانه نمیشه با چشم غیرمسلح تشخیص داد که کپک روی ترشی سمی هست یا نه. پس برای حفظ سلامتی، بهتره ترشی کپک زده رو دور بریزید و ریسک نکنید.
قطعا! ترشی مخلوط یعنی دستت بازه تا هرچی دوست داری توش بریزی. مثلا میتونی کلم قرمز، پیاز ریز، بادمجان کبابی، یا حتی زیتون هم به ترشی اضافه کنی. فقط حواست باشه سبزیجاتی که آب زیادی دارن، مثل گوجه فرنگی، ممکنه باعث رقیق شدن ترشی بشن. پس اگه خواستی از اینجور سبزیجات استفاده کنی، مقدار سرکه رو بیشتر کن یا یه کم نمک بیشتر بزن.
بله، حتما! بعد از اینکه در ترشی رو باز کردی، باید تو یخچال نگهداریش کنی. این کار باعث میشه از رشد کپک و باکتری ها جلوگیری بشه و ترشی برای مدت طولانی تری سالم بمونه. دمای یخچال باید بین 2 تا 4 درجه سانتیگراد باشه. یادت باشه همیشه از قاشق تمیز برای برداشتن ترشی استفاده کنی تا آلودگی وارد ترشی نشه.
برای اینکه ترشی تردتری داشته باشی، چند تا نکته رو رعایت کن: اول اینکه، از سبزیجات تازه و سفت استفاده کن. سبزیجات پلاسیده و نرم، ترشی خوبی نمیدن. دوم اینکه، سبزیجات رو بعد از شستن، حسابی خشک کن. رطوبت اضافی باعث نرم شدن ترشی میشه. سوم اینکه، میتونی قبل از اضافه کردن سبزیجات به ترشی، اونها رو چند ساعت تو آب نمک خیس کنی. این کار باعث میشه آب اضافی سبزیجات خارج بشه و ترشی تردتر بشه. چهارم اینکه، از سرکه با کیفیت و با غلظت مناسب استفاده کن.
استفاده از شکر در ترشی مخلوط کاملاً سلیقهای است و در بسیاری از دستورها وجود ندارد. اما بعضی از افراد برای متعادل کردن طعم ترشی و کاهش تندی سرکه، مقدار کمی شکر اضافه میکنند. اگر تمایل دارید از شکر استفاده کنید، میتوانید حدود 1 تا 2 قاشق غذاخوری شکر را به کل مواد ترشی اضافه کنید. شکر را در انتهای کار و قبل از اضافه کردن سرکه و آب، به مواد خشک اضافه کرده و خوب مخلوط کنید. توجه داشته باشید که اضافه کردن بیش از حد شکر، طعم ترشی را شیرین کرده و از هدف اصلی که ترشی است، دور میکند.
بهترین زمان مصرف ترشی، بعد از گذشت حداقل 2 تا 3 هفته از زمان تهیه است. در این مدت، طعم مواد با هم ترکیب شده و ترشی به اصطلاح جا میافتد. برای اینکه بفهمید ترشی به طور کامل رسیده است، چند نشانه وجود دارد: اول اینکه، رنگ مواد ترشی کمی تغییر میکند و تیرهتر میشود. دوم اینکه، بوی سرکه تند کمتر شده و عطر سبزیجات و ادویهها بیشتر به مشام میرسد. سوم اینکه، با چشیدن ترشی، طعم سرکه ملایمتر شده و طعم کلی ترشی متعادلتر و خوشمزهتر میشود. اگر بعد از 2 تا 3 هفته، طعم سرکه هنوز خیلی تند بود، میتوانید اجازه دهید ترشی یک هفته دیگر هم بماند تا کاملاً برسد.
استفاده از روغن زیتون در ترشی مخلوط، در برخی از دستورها رایج است و میتواند طعم و بافت متفاوتی به ترشی ببخشد. روغن زیتون باعث نرمتر شدن بافت سبزیجات شده و یک لایه محافظ روی ترشی ایجاد میکند که از نفوذ هوا و کپک زدن جلوگیری میکند. برای استفاده از روغن زیتون، میتوانید حدود 1/2 پیمانه روغن زیتون را به کل مواد ترشی اضافه کنید. روغن زیتون را در انتهای کار و بعد از اضافه کردن سرکه و آب، روی سطح ترشی بریزید. توجه داشته باشید که روغن زیتون باید از نوع باکیفیت و فرابکر باشد تا طعم خوبی به ترشی بدهد. همچنین، روغن زیتون ممکن است باعث تغییر رنگ ترشی شود، اما تاثیری بر ماندگاری آن نخواهد داشت.
تیره شدن رنگ ترشی یک اتفاق طبیعیه که به مرور زمان رخ میده، اما میشه با چند تا ترفند این روند رو کندتر کرد. اول اینکه، حتماً از سرکه سفید با کیفیت استفاده کن. سرکه های تیره تر، ترشی رو زودتر تیره میکنن. دوم اینکه، شیشه ترشی رو توی جای تاریک و خنک نگهداری کن. نور مستقیم خورشید باعث میشه رنگ ترشی زودتر تغییر کنه. سوم اینکه، میتونی چند قطره آبلیمو به ترشی اضافه کنی. آبلیمو خاصیت آنتی اکسیدانی داره و از تغییر رنگ مواد جلوگیری میکنه. یه ترفند دیگه هم اینه که میتونی یه برگ مو یا یه تیکه نان خشک روی سطح ترشی بذاری. اینها رطوبت اضافی رو جذب میکنن و از تیره شدن ترشی جلوگیری میکنن. فقط حواست باشه هر چند وقت یه بار برگ مو یا نون رو عوض کنی.
شور شدن ترشی معمولا به خاطر زیاد بودن نمکه. موقع درست کردن ترشی، بهتره اول نمک کمتری بزنی و بعد از چند روز بچشی و اگه لازم بود باز نمک اضافه کنی. اما اگه ترشی شور شد، چند تا راه حل وجود داره. اول اینکه، میتونی مقداری از سرکه ترشی رو دور بریزی و به جاش سرکه رقیق شده با آب اضافه کنی. دوم اینکه، میتونی چند تا تیکه سیب زمینی خام پوست کنده رو توی ترشی بندازی. سیب زمینی نمک اضافی رو جذب میکنه. بعد از چند ساعت، سیب زمینی ها رو از ترشی خارج کن. یه راه دیگه هم اینه که ترشی رو با یه ترشی دیگه که نمکش کمتره مخلوط کنی. فقط حواست باشه طعم ترشی ها با هم سازگار باشه.
اگه از این مطلب خوشت اومد خوشحال میشیم با بقیه هم به اشتراک بزاریش :)